Ivanović: Važno učešće Srba u vladi

Učešće Srba u kosovskoj vladi, uz koordinaciju sa Vladom Srbije, može da bude značajno efikasniji način za ostvarivanje srpskih interesa, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Nedelja, 24.08.2014.

15:38

Default images

Lider SDP i najpoznatiji kosovski zatočenik Oliver Ivanović izjavio je danas da učešće Srba u novoj kosovskoj vladi, uz punu koordinaciju sa Vladom Srbije, može da bude značajno efikasniji način za ostvarivanje srpskih vitalnih interesa.

Ivanović je u intervjuu novosadskom “Dnevniku”, istakao da biti u Vladi Kosova znači imati informaciju o svemu što se događa i dobiti priliku da se “pametnim i odmerenim, ali čvrstim političkim stavom utiče na amortizaciju najekstremnijih ideja”.

Lider građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, koji je već sedam meseci u zatvoru posle hapšenja neposredno uoči izbora za gradonačelnika severne Mitrovice, ocenjuje da će učešće u toj vladi i ostvarivanje tih ciljeva biti težak zadatak ali “moguć uz pomoć i saradnju sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, kao i uz punu koordinaciju sa Vladom Srbije”.

Napominjući da je među srpskim političarima na Kosovu došlo do potpune smene generacija, Ivanović je istakao da će “Srpskoj” biti potrebna ozbiljna pomoć i obuka za politički rad i to u otežanim uslovima.

Ivanović je, u pismu kojim je odgovorio na pitanja “Dnevnika”, istakao da je, u vezi sa situacijom u kojoj se on nalazi, država Srbija “uradila sve ono što u ovakvoj specifičnoj situaciji može da se uradi”.

Njemu je od hapšenja pritvor neprestano produžavan, uz obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke ili da postoji mogućnost njegovog bekstva, iako je država Srbija u međuvremenu dala garancije da on bude pušten da se brani sa slobode, obavezujući se da će u svakom trenutku Ivanović biti dostupan kosovskim pravosudnim organima.

Ivanović je podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneo njegov slučaj na sednici saveta Bezbednosti UN, kao i da su s tim upoznate sve relevantne međunarodne organizacije.

Svima je iznet zahtev da se postupak vodi, povodom slučaja od pre 15 godina, “ali da me ne drže bespotrebno u pritvoru, što doživljavam kao svojevrsno kažnjavanje bez presude”, rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: