Rusija: Vojni manevar sa 100 aviona

Rusija je počela nove vojne manevre sa preko 100 borbenih aviona blizu ukrajinske granice, nedelju dana pošto je izvela veliku vojnu vežbu na jugu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2014.

12:37

Default images

Vežbe koje će trajati do petka uključuju 100 aviona raznih tipova, medju kojima su bombarderi Su-34 i Su-24, lovci Su-27, lovci-presretači MiG-31 i borbeni helikopteri Mi-8, Mi-24 i Mi-28, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Avioni za snabdevanje Il-78 takodje će učestvovati u operaciji.

Svaki put kad Rusija objavi novu rundu vojnih vežbi to se gleda kao demonstracija sile u sukobu s Ukrajinom, izvestio je dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC).

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da pruža pomoć ukrajinskim pobunjenicima u opremi i stručnjacima, što je ruska vlada više puta demantovala.

Ruski portparol, koji nije pomenuo Ukrajinu kada je najavio vojne vežbe, rekao je agenciji Interfaks da se radi u prvoj u nizu vežbi čiji je cilj da poboljšaju jedinstvo ratnog vazduhoplovstva.

Moskva je prošle nedelje izvela vojne vežbe na jugu zemlje u kojima su bile uključene i rakete zemlja-vazduh S-300.

Te vežbe su, prema ruskom ministarstvu odbrane, imale za cilj da obuče ruske vojne snage da "odbiju masovni raketni napad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: