Jačati vojnu saradnju Srbije i SAD

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se s ministrom Ratne mornarice i rukovodiocem Marinskih snaga Sjedinjenih Američkih Država Rejom Mejbusom o saradnji.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

18:40

Default images

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na sastanku je naglašeno da je vojna saradnja dve države najrazvijeniji deo ukupnih odnosa Srbije i SAD i da je i dalje treba jačati, pre svega, zajedničkim vežbama i obukom pripadnika oružanih snaga, kojima se direktno unapredjuju funkcionalne i operativne sposobnosti vojske.

Gašić je zahvalio Mejbusu za donacije u okviru programa FMF (Foreign Military Financing) i GPOI (Global Peacekeeping Operations Initiative), koje pomažu u opremanju i modernizaciji Vojske Srbije.

S obzirom na finansijsku i stručnu pomoć SAD razvoju baze "Jug" Gašić i Mejbus posebno su istakli nedavno održanu vežbu „Platinasti vuk 2014“, tokom koje su se pripadnici oružanih snaga sedam zemalja obučavali za učešće u multinacionalnim operacijama.

Gašić je zahvalio na učešću američkih marinaca na vežbi imajući u vidu njihovo značajno borbeno iskustvo.

"Vežba je pokazala da baza 'Jug' ima kapacitete da sledeće godine preraste u Regionalni centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Trenutno je 214 pripadnika Vojske Srbije angažovano u misijama, a očekujemo da će se do kraja godine naše učešće u operacijama UN i EU udvostručiti", rekao je Gašić.

Kao veoma važan segment saradnje, dvojica kolega istakla su vojno obrazovanje.

U okviru Programa IMET (International Military Education Program) trenutno se pripadnici MO i VS školuju na svim nivoima školovanja u SAD.

Ministar Ratne mornarice SAD ocenio je da je dosadašnja vojna saradnja odlična i zahvalio na opredeljenju Srbije da održava visok nivo vojno-vojnih odnosa sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: