Subota, 19.07.2014.

12:02

Energetska postrojenja prioritet

Sanacija rudarskih i energetskih postrojenja oštećenih u nedavnim poplavama je prioritet Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images

Sudeći prema najavama, značajan deo sredstava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu biće upotrebljen za tu namenu.

Direktor Kancelarije za obnovu područja ugrožena prolećnim poplavama Marko Blagojević izjavio je da će novac prikupljen na toj konferenciji biti iskorišćen za rekonstrukciju energetskog sitema i oporavak poljoprivrede.

Štete od poplava u energetskom sistemu je preliminarno procenjena, a zvanična procena se očekuje kada se ugljenokopi kolubarskog basena sasvim isuše.

Prema dosadašnjim izjavama predstavnika vlade i EPS-a, očekuje se da će, što direktna, što indirektna šteta u energetskom i rudarskom sektoru dostići nekoliko stotina miliona evra.

Najveća šteta je naneta Rudarskom basenu Kolubara čija dva kopa su još pod vodom. Očekuje se da će sva voda sa kopa Veliki Crljeni biti isušena u prvoj polovini avgusta, a ispumpavanje vode sa kopa Tamnava zapadno polje, još nije počelo i planirano je da se ovih dana raspiše tender za taj posao.

Ceo elektroenergetski sistem bio je ugrožen jer su poplave izazvale direktne štete u rudarskom sektoru i indirektne na poslovanje EPS-a, rekao je nedavno v.d. generealnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakavši da će se posledice štete u poslovanju osetiti u narednih 12 do 18 meseci.

EPS će morati da obezbedi sredstva za sanaciju opreme u rudnicima i njihovo vraćanje u prvobitno stanje, rekao je, napomenuvši da se 70 odsto struje u Srbiji dobija iz uglja, od čega 50 procenata obezbeđuje samo "Kolubara".

Osim rudarskog i elektroenergetskog sektora, oštećeni su i prenosni sistemi, a pet dalekovoda u zapadnoj Srbiji ugroženo je klizištima. Ekrsproprijacija zemljišta za njihovo izmestanje na nove trase je u toku, saopštio je nedavno izvršni direktor za prenos Elektromreže Srbije (EMS) Nebojša Petrović.

Posebno je ugrožen dalekovod od 110 kilovolta Valjevo3-Osečina, čiji stubovi polako klize sa celim brdom. Izuzetno su ugroženi dalekovod od 220 kilovata Bajina Bašta -Sremska Mitrovica2 i dalekovodi od 110 kilovata Krupanj-Osečina i Krupanj-Ljubovija, za koje su urađeni projekti sanacije i finansijski plan.

Petrović je istakao da je EMS spreman da narednih dana, nakon odobrenja vlade, krene sa izvođenjem radova na sanaciji tih dalekovoda.

EMS je uložio veliki napor i da se osposobi poplavljenu tarfostanicu 400/200 kilovolti u Obrenovcu, koja je vezana za Termoelektranu "Nikola Tesla" A i prenosni sistem ka Beogradu, u kojoj je voda bila visoka 1,7 metara, a koja je izuzetno značajna za elekroenergetski sistem.

EMS planira rekntruskciju tog transformatora u Obrenocu, a razmatraju se i montažno-demonatžna rešenja za odbranu od poplava.

Savetnik za površinsku ekploataciju u Ministarstvu rudarstva i energetike Ivan Janković smatra da se mora raditi na dodatnom obezbeđivanju nasipa i regulaciji rečnih tokova, a razmišlja se i o mogućnosti interventog dejstva, da se količina nadolazeće vode preusmeri u nekom drugom pravcu i spasu površinski kopovi.

Za sve treba da se urade projektna rešenja, da sutra ne bismo došli u situaciju, da prilikom ispumpavanja vode dođe do urušavanja etaža i oštećenja rotacionih bagera, čija vrednost se kreće od 10 do 20 miliona evra, precizirao je Janković.

On je podsetio da je na nivou resornog Ministarstva formirana radna grupa koja se bavi planom sanacije površinkih kopova, urađen je projekat sanacije i elaborat procene štete, a Institut "Jarosav Černi" uradio je elaborat u kome su definisane količine vode, koje se smeju ispuštati u rečno korito Kolubare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: