Sami da obezbedimo 1,2 milijarde €

Srbija će, i pored najoptimističnijih predviđanja uspeha donatorske konferencije, morati sama da obezbedi bar 1,2 milijarde evra za sanaciju štete od poplava.

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

13:35

Default images

U Briselu se po podne održava donatorska konferencija koju organizuju Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

Šteta od katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Srbiju procenjena je na milijardu i po evra. Bespovratna pomoć na koju Srbija može da računa neće biti veća od 250 do 300 miliona evra.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Ministarstva finansija, kroz donacije koje su građani uplaćivali već je obezbeđeno 30 miliona evra.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da očekuje da na donatorskoj konferenciji bude prikupljeno nekoliko stotina miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na diplomatske izvore, "Večernje novosti" su objavile da Srbija u Briselu može da očekuje od 100 do najviše 200 miliona evra. Takođe, prema ranijim najavama, Srbija za sanaciju posledica poplava iz IPA fondova može da računa na 30 miliona evra.

Najveću pažnju javnosti izazvalo je to koliko novca Srbija može da dobije iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

Prvobitna informacija - da bi se iz tog Fonda moglo dobiti čak milijardu evra, brzo je demantovana, a računica se svela na tek desetak miliona.

Naime, nakon što je evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva saopštila da Srbija iz Fonda solidarnsoti EU može da računa na milijardu evra, ubrzo je stiglo objašnjenje da je komesarka mislila na to koliki je ukupni budžet Fonda koji je nastao nakon poplava koje su ranije pogodile Evropu.

Uz sve to, iz Brisela je objašnjeno da je Georgijeva saopštila prošlogodišnji budžet, te da je ovogodišnji upola manji i iznosi 500 miliona vera.

U Briselu za sada ne žele da spekulišu kolika je tačna suma na koju može da računa Srbija iz Fonda solidarnosti.

Ono što je odmah naglašeno jeste da Srbija ne može da računa na to da EU nadoknadi svu štetu. Takođe se ističe da je procedura za dobijanje tog novca veoma rigorozna i puna birokratskih prepreka.

Tanjug je, pozivajući se na sagovornika iz Evropske komisije, izračunao da ta pomoć ne može biti veća od desetak miliona evra.

Kao primer uzeta je Bugarska. Bugarska je pre deset godina pretrpela toliku štetu da se kvalifikovala za pomoć iz fonda, a na kraju Evropska komisija isplatila joj je oko 12 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: