Utorak, 15.07.2014.

13:58

Donacija od 250.000 € DZ Obrenovac

Domu zdravlja Obrenovac uručena donacija u opremi čija je vrednost oko 250.000 evra.

Izvor: Tanjug

Default images

Uručeni su digitalni rentgen aparat, ultrazvučni aparat, dva ambulantna vozila, kombi za prevoz putnika na dijalizu, kao i kompresor za stomatologij.

Sredstva je donirala farmaceutska kompanija "Novartis", a ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je i druge farmaceutske kompanije da slede ovaj primer.

"Ova donacija je primer kako se brzo može reagovati u rešavanju problema i dobar primer i drugim kompanijama kako mogu da pomognu", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je pohvalio zaposlene u domu zdravlja da su bili na visini zadatka tokom poplava i dodao da je i ceo zdravstveni sistem dobio pohvalu od Svetske zdravstvene organizacije za efikasnu reakciju i sprečavanje pojave epidemije zaraznih bolesti.

Direktorka doma zdravlja Obrenovac Maja Todorović istakla je da zahvaljujući ovoj donaciji dom zdravlja funkcioniše sa 98 odsto kapaciteta i da je veći deo službi vraćen u funkciju.

Ona je dodala da je procenjena šteta koju je dom zdravlja pretrpeo u poplavama oko milion evra i da trenutno nisu aktivirane samo službe fizikalne medicine i hemodijalize.

"Još nam nedostaje oprema za fizikalnu medicinu, hemodijalizu, ali i vešeraj i na tome ćemo raditi u narednom periodu", rekla je Todorović i dodala da 57 pacijenta iz Obrenovca i dalje ide na hemodijalizu u Beograd.

Direktor farmaceutske kompanije "Novartis" u Srbiji Gabriel Dina naglasio je da je za opštinu Obrenovac koja ima 75.000 stanovnika dom zdravlja veoma važna zdravstvena ustanova i da nisu imali dilemu kojoj zdravstvenoj ustanovi nakon poplava treba pomoći.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh podsetio je da su tokom i nakon poplava mnoge donacije stigle u Srbiju od švajcarske vlade i njenih gradjana.

"Ova katastrofa je pokrenula veliki talas solidarnosti prema srpskom narodu i za nekoliko nedelja oko četiri miliona švajcarskih franaka prikupljeno je od raznih donatora", rekao je Gabriel Dina.

On je dodao da će za nekoliko dana biti donatorska konferencija u Briselu, kojoj će i Švajcarska dati značajan doprinos.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naglasio je da će ova donacija doprineti da zdravstveni sistem u toj opštini bolje funkcioniše i dodao da su zdravstveni radnici u Obrenovcu pokazali kao pravi heroji, jer su sprečili da dodje do epidemije u Obrenovcu.

"Mi ćemo kao opština zdravstvu pomagati koliko možemo. Sada finansiramo gorivo za odlazak pacijenata na dijalizu", zaključio je Čučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: