Ponedeljak, 14.07.2014.

17:59

Prihvaćen izveštaj o poplavama

Skupštinski Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prihvatio je danas vladin Izveštaj o poplavama.

Izvor: Tanjug

Default images

U izveštaju koje je podnelo nadležno ministarstvo, navedeno je da je u ukupno 11 ugroženih opština evakuisano 124 porodica, a da je najutrožniji Gerontološki centar u Obrenovcu.

Za sanaciju tih objekata biće potrebno dve do tri godine, rečeno je na sednici Odbora.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Stojanović precizirao je da su najveća oštećenja na objektima centara za socijali rad i gerijatrijskim centrima u Jagodini, Ubu, Beogradu i Krupnju i da sanacija tih objekata tek predstoji, ali da Ministarstvo samo utvrđuje šta je oštećeno, a ne i kolika je šteta izazvana poplavama i klizištima.

Stojanović je takođe naveo da se suma novca za nadoknadu štete definiše na drugom mestu, da će sanacija trajati u naredne dve ili tri godine, a da Ministarstvo planira da, kroz rebalans budžeta, pruži podršku hraniteljskim porodicama sa decom, koja su takođe nastradala u poplavama.

Državni sekretar Laslo Čikoš podvukao je da je tokom poplava to ministarstvo obavljalo poslove koje nikako ne mogu da se podvedu pod redovne i da je socijalna zaštita prvi segment u vanrednoj sitauciji, a da je i sama bila ugrožena.

"U Gerontološkom centru u Obrenovcu imamo 309 korisnika, oni su i danas u drugim centrima, koji su sada pretrpani, imam ohraniteljske porodice sa nerešenim stanjem, centri za socijalni rad u Beogradu radili su 24 sata dnevno i nama to apsolutno nije redovna delatnost", rekao je Čikoš.

Poslanici vladajuće većine bili su zadovoljni izveštajem koji su čuli od predstavnika Ministarstva, dok je opozicija negodovala što sednici ne prisustvuje ministar Aleksandar Vulin.

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović rekao je da postoji čitav niz političkih pitanja na koji je minsitar trebalo da odgovori, ali i upitao da li je tačno da su pojedinci dobili zadatak da "sede u automobilima ispred kolektivnih centara, ali da ne ulaze unutra, kako bi se reklo da su bili angažovani".

Državni sekretar Stojanović rekao je da on ne zna da se tako nešto dogodilo i pozvao Stefanovića da ukoliko ima bilo kakve informacije o tome obavesti nadležne.

Odbor je u načelu razmotrio i predložene izmene Zakona o radu i Zakona o PIO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: