Sreda, 09.07.2014.

21:27

"Saveti manjina ispolitizovani"

Rad nacionalnih saveta manjina karakteriše preterana politizacija, nedovoljna transparentnost i nedovoljna veza sa etničkim grupama koje predstavljaju.

Izvor: Beta

Default images

To je pokazalo istraživanje "Monitoring transparentnosti rada manjinskih samouprava".

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić kazala je na konferenciji u Skupštini Vojvodine da su nacionalni saveti manjina organi javne vlasti i samim tim je veoma važna transparentnost u njihovom radu.

Ona je upozorila i da nacionalni saveti manjina moraju da poštuju slobodu medija i nezavisnost uređivačke politike medija čiji su osnivači.

Jadranka Jelinčić je kazala da je veoma važno to što poglavlja 23, 24 i 25, koja se tiču poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, neće biti zatvorena sve dok Srbija u potpunosti ne završi pregovore o pristupanju EU.

"Pitanje položaja nacionalnih manjina u Srbiji može da bude i tačka spajanja i razumevanja, ali i ozbiljna tačka razdora", ocenila je Jadranka Jelinčić.

Predstavnik Mreže za interkulturalnost Goran Bašić rekao je da Srbija nije do kraja uredila položaj nacionalnih manjina i ocenio da su nacionalni saveti često pod snažnim uticajem političkih partija.

Prema njegovim rečima, u Srbiji praktično samo one manjine koje imaju sopstveni nacionalni savet mogu do kraja da ostvaruju svoja prava, dok druge manjine "kao i da ne postoje".

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović rekao je da su prava nacionalnih manjina veoma važno poglavlje na putu Srbije ka EU.

On je upozorio da najveći problem u poštovanju prava nacionalnih manjina predstavlja činjenica da ne postoje odgovarajući podzakonski akti koji treba da omoguće sprovođenje zakona u praksi.

"Bez podzakonskih akata, sami zakoni ostaju mrtvo slovo na papiru.

Imamo dovoljno nerešenih pitanja kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, a s tim balastom Srbija ne može u EU", ocenio je Omerović.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova kazala je da je potrebno obezbediti da se sačuva institut poštovanja stečenih prava nacionalnih manjina.

Istraživanje o manjinskim nacionalnim savetima sproveo je novosadski Centar za regionalizam, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: