Četvrtak, 03.07.2014.

07:28

Veće kazne za neplaćenje poreza

Poslanici su danas usvojili izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje predviđaju veće kazne za neplaćanje poreza.

Izvor: Tanjug

Default images

Ali, izmene predviđaju i efikasniji rad Poreske uprave.

Izmenama zakona predviđene su kazne za poreske prekršaje od 100.000 do dva miliona dinara.

Među kaznenim odredbama je i i ta da je poreskom obvezniku, pravnom licu, koji ne prijavi, ne objavi ili ne istakne maloprodajne cene u skladu sa poreskim zakonom, odnosno prodaje proizvode po cenama suprotno poreskom zakonu zaprećeno novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara.

Istom kaznom u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara biće kažnjena i firma poreski obveznik koja iskaže porez u računu suprotno poreskom zakonu.

Najveća kazna je predviđena za potpuno oglušivanje o poreske propise, odnosno za slučaj u kome poreski obveznik nije ni prijavio, ni obračunao, ni platio porez.

U ovom slučaju visina prekršajne kazne je određena u rasponu od 30 do 100 posto dugovanog poreza, uz propisani minimum od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika.

Kao bitan efekat zakona navedeno je smanjenje administrativnih troškova zbog prelaska na elektronsko plaćanje poreza, kao i vremena koje je potrebno za to.

Ministar finansija Lazar Krstić je rekao da redefinisanje kaznene politike podrazumeva stvaranje pravila koja će obeshrabriti preduzeća da održavaju poslovnu likvidnost tako što ne plaćaju poreze.

Poreskim obveznicima je poručio da će ovaj akt omogućiti kontrolu i po dva puta mesečno, jer će uvođenje elektronskog poslovanja u veliki deo Poreske uprave osloboditi još oko 400 do 500 ljudi koji će moći da se bave inspektorskim poslovima.

Krstić je istakao da su kazne najviše povećanje za najteže slučajeve kršenja poreskih pravila i da je cilj da se spreči rad u sivoj zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: