Svet 0

16.05.2024.

8:03

Izvedena vojska na ulice

Tokom treće noći nereda u Novoj Kaledoniji poginule su četiri osobe, saopštio je danas visoki komesar u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji Luj le Fran.

Izvor: Tanjug

Izvedena vojska na ulice
Tanjug/AP Photo/Clotilde Richalet, File

Podeli:

Visoki komesar Francuske je rekao da se u tri ostrvske opštine, žandarmerija sukobila sa oko 5.000 pobunjenika, od toga između 3.000 i 4.000 u glavnom gradu Numea.

Napomenuo je da je uhapšeno 200 ljudi, a 64 pripadnika snaga bezbednosti su povređena, prenosi Rojters.

Vojska je raspoređena u lukama i na aerodromu a TikTok je zabranjen, prenosi BFMTV.

Među žrtvama nereda je jedan 22-godišnji pripadnik žandarmerije.

U utorak je u Novoj Kaledoniji proglašeno vanredno stanje, koje omogućava nadležnima dodatna ovlašćenja kada je reč o zabrani okupljanja na ovom pacifičkom ostrvu Francuske.

Francuska je uputila i nekoliko stotina pripadnika policije i žandarmerije, rekao je portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Među 500 upućenih pripadnika nalaze se i specijalci za razbijanje nereda, dok su škole na ostrvu zatvorene.

Novu Kaledoniju potresa pobuna separatista koji se protive dugo najavljivanoj izbornoj reformi koju je izglasao francuski parlament.

Narodna skupština usvojila je juče sa 351 glasom za i 153 protiv, predlog ustavnog zakona kojim se širi biračko telo u Novoj Kaledoniji.

U tekstu usvojenog predloga zakona se planira pravo glasa na lokalnim izborima za sve gradjane koji tamo borave duže od deset godina.

Rojters navodi da lokalni lideri strahuju da će ova promena naneti štetu domorodačkoj populaciji Kanak.

Aktuelno biračko telo Nove Kaledonije odnosi se na birače upisane 1998, kada je sklopljen sporazum iz Numee, kao i na njihove potomke, čime se de fakto isključuju stanovnici koji su se doselili posle te godine i veliki broj doseljenika.

Francuska vlada tvrdi da je promena potrebna kako bi izbori bili demokratski, ali je predsednik Emanuel Makron ponudio da održi dijalog sa separatističkim i profrancuskim grupama na ostrvu.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u utorak predstavnike Nove Kaledonije da nastave razgovore sa državnim institucijama.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: