"EU ne šalje izaslanika u Prištinu"

EU neće poslati visokog izaslanika u Prištinu da razgovara sa tamnošnjim političkim liderima o formiranju nove kosovske vlade, izjavila je Maja Kocijančič.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

13:39

Default images

Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Maja Kocijančič je time demantovala izveštaj prištinskog lista na albanskom jeziku "Blic" da će u četvrtak na Kosovo doputovati neimenovani visoki zvaničnik EU da nakon neuspelih postizbornih pregovora izvrši pritisak da se vlada što pre formira.

"To su prazne spekulacije", rekla je Tanjugu Kocijančič i dodala da je stav Brisela da je formiranje vlade unutrašnja stvar kosovskih institucija.

"Verujemo da će kosovski politički lideri moći da formiraju vladu, na osnovu izbornih rezultata i u skladu sa demokratskom procedurom", izjavila je ona.

Kako je ranije preneo prištinski dnevnik "Blic" na albanskom jeziku, pozivajući se na međunarodne izvore, taj visoki zvaničnik EU bi u susretima sa stranačkim liderima trebalo da razjasni principe na kojima treba da se sastavi buduća vlada Kosova.

Prema istim izvorima, visoki zvaničnik EU bi trebalo da prenese kosovskim liderima uslove za sastavljanje buduće koalicije.

"Kao prvi uslov, ili glavni princip EU je nastavak razgovora sa Srbijom. Ovaj visoki zvaničnik Brisela zahtevaće da, ko god dođe na vlast, treba da nastavi pregovore sa Srbijom", kazao je izvor za "Blic".

Drugi uslov, koji je veoma značajan, formiranje većinske koalicije zbog nekih osetljivih procesa kroz koje će proći Kosovo.

"EU smatra veoma značajnim formiranje većinske vlade, posebno u vreme se od Kosova očekuje da prođe formiranje Specijalnog Suda, a gde se očekuje da budu hapšenja zvaničnika visokih profila", piše "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: