U Svilajncu poplavljeno 2.000 kuća

U Svilajncu je u poplavama, nakon izlivanja Resave, potopljeno 2.000 kuća, a potpuno su uništeni laboratorija Doma zdravlja i dečiji vrtić.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

14:30

Default images

Voda se povukla sa ulica, ali je još je ima u nekim kućama.

Struju ima veći deo grada, ali u gradskom vodovodu nema ni tehničke vode jer su potopoljeni izvorište i sve pumpe.

Predsednik Opštine Predrag Milanović je za agenciju Beta rekao da su od javnih objekata najveće štete pretrpeli vrtić, Dom zdravlja i Poljoprivredna škola.

"Vrtić je potpuno ruiniran - uništen je nameštaj, igračke, kuhinja, a vode još ima u dvorištu. Voda je ušla u Dom zdravlja gde je potpuno poplavljena i uništena laboratorija. U Poljoprivredno-veterinarskoj školi je uništena ekonomija, šest učionica je poplavljeno, sala za fizičko, školska laboratorija, ali su životinje uspeli da evakuišu koje se čuvaju na imanju škole", kazao je Milanović.

Članovi komisije idu od kuće do kuće, i evidentiraju štetu, dok će se procena kasnije izvršiti.

Milanović je rekao da niko u Svilajncu ne pamti ovakvu poplavu.

"Nama se nije dogodilo da nam je pukla neka brana ili nasip, praktično je voda iz Resave prelila sve. Svilajnac nije mogao da bude
branjen. Korito nije moglo da primi ovoliku vodu koja se slila sa Homolja i od Despotovca", rekao je Milanović.

On navodi da je Štab za vanredne situacije celog dana bio na terenu, da je u deset ujutro proglašsena vanredna situacija i da su tako građani upozoreni.

"Žao mi je što mnogi nisu sačuvali imovinu jer su smatrali da se neće dogoditi najgore. Međutim, u pola tri ujutro naišao je talas viši od jednog metra koji je jurio gradom i potopio preko 2.000 kuća, sa 8.000 stanovnika, odnosno 80 odsto stanovnika koji žive u Svilajncu", objasnio je Milanović.

Mnogi ljudi su čekali na krovovima kuća da budu izbavljeni. Evakuisali su ih vatrogasci, policija i vojska. Grad nije imao struju, vodu, fiksnu i mobilnu telefoniju i praktično je bio izolovan.

Sada se ispumpava voda iz javnih institucija i kuća. Građanima sedeli humanitarna pomoć koja pristiže iz svih krajeva od preduzeća, pojedinaca, na prijemu rade dobrovoljci. Prihvatni centar je u sportskoj hali.

U Svilajncu ima više od 30 ekipa koje rade danonoćno kako bi se osposobio komunalni sistem, a stigla je i ekipa danskih vatrogasaca.

"Imamo problem sa ispumpavanjem vode sa javnih površina, u mnogim od poplavljenih kuća još ima vode. Plašimo se da ne dođe do pojave zaraznih bolesti", kazao je Milanović.

Prioritet je da se obezbedi pijaća vode i da se uspostavi komunalni sistem za pomoć ljudima.

Juče je Svilajnac od Turske dobio 40 sušilica za zidove zgrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: