Umka i Ostružnica spremni za talas

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić obišli nasipe u Umki i Ostružnici i naveli da je grad spreman za poplavni talas u petak.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

14:02

Default images

Gradonačelnik je naveo da će danas biti održan prvi sastanak novoformirane radne grupe koja će se baviti potencijalnim klizištima u Umki, kako bi se na vreme pristupilo preventivnim merama i sprečile posledice eventualnog pokretanja klizišta.

"Baziraćemo se na probleme koji se odnose na klizišta u Umki. Svakodnevno se prati pokretanje zemljišta. Očekivanja su, kada se voda povuče, da se ona na problematičnim delovima pokrenu, ali svi ljudi biće evakuisani", rekao je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Kolarić je uputio apel stanovnicima Umke, čije su kuće ugrožene od klizišta, da tu situaciju shvate ozbiljno i da se evakuišu, ako to bude bilo potrebno.

Gradonačelnik se zahvalio volonterima i meštanima koji su sa predstavnicima opštine Čukarica napravili bedeme kako bi Umka i Ostružnica bile sigurne od poplava.

"Videli smo danas da su u Umki i Ostružnici spremni bedemi za odbranu. U Ostružnici imamo oko pet kilometara nasipa, visine od 80 centimetara do jednog metra, a u Umki je bedem dužine jedan kilometar, za šta je iskorišćeno između 20 i 30 hiljada džakova", precizirao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da su bedemi oko Beograda apsolutno dovoljni za nalet vode koji se očekuje za nekoliko dana.

"Vodostaj Dunava iznosi 602 centimetra, a do petka bi trebalo da raste do 678. Kada je u pitanju Sava, trenutno je njen nivo 563 centimetra,
a očekuje se da do kraja nedelje poraste za 60 centimetara. Očigledno je da će vrh talasa doći nešto kasnije nego što je očekivano. U svakom slučaju imamo vremena da još dodatno ojačamo bedeme, koji su apsolutno dovoljni da izdrže sve nalete", naveo je Mali.

Gradonačelnik je dodao da je prijem evakuisanih lica iz Obrenovca u poslednja 24 časa opao, da se taj broj oko 4.500, a njih 12.000 je prošlo kroz trijažne centre.

"Prati se situacija iz sata u sat i kada se stvore uslovi da se meštani Obrenovca vrate u svoje domove oni će biti vraćeni. Takođe želim da uputim apel građanima Obrenovca da slušaju nadležne organe, koji će na kraju i oceniti kada je bezbedno da se vrate u svoje kuće", kazao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: