Ambasadori: Računajte na pomoć NATO

Srbija, kao članica NATO programa - Partnerstvo za mir, može da računa na pomoć za saniranje posledica poplava, poručili ambasadori osam država članica.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

13:32

Default images

Učesnici debate "20 godina NATO politike otvorenih vrata" održanoj u slovačkoj ambasadi, odali su poštu postradalima u poplavama minutom ćutanja.

Ambasador Madjarske u Beogradu Oskar Nikovic rekao je da Srbija kao članica NATO programa - Partnerstvo za mir, može da računa na pomoć Alijanse jer je takva pomoć upućivana u prošlosti zemljama koje su deo tog programa.

Osvrnuvši se na pomoć zemalja regiona, slovenački ambasador Franc But naglasio je da "su svi tu da pomognu koliko mogu i da svi treba da zaborave na ružne dogadjaje u prošlosti, a da pamte samo one lepe".

"Nadam se da će tako biti i u budućnosti", rekao je But, podsećajući da su slovenački spasioci bili angažovani na odbrani najveće termoelektrane u zemlji "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Domaćin skupa, slovački ambasador Jan Varšo rekao je da je pre dva dana bio u grupi ambasadora koja je posetila Obrenovac i da su se na licu mesta uverili u razaranja u tom gradu.

On je rekao da su zatekli mnogobrojne pripadnike vojske i policije koji su "spasavali ljudske živote i sprečili veća razaranja".

"Najteži deo posla je pred nama, mnoge ambasade su aktivne u pružanju pomoći. Srbija je u veoma teškom trenutku, ugroženi su pojedinci i čitave porodice", ukazao je on.
Varšo je rekao da je, i pored trodnevne žalosti, odlučio da ne odlaže današnji skup jer, kako je istakao, "život mora da se nastavi i to je moja poruka za sve u Srbiji".

Na konferenciji su učestvovali ambasadori i visoki diplomatski predstavnici Hrvatske, Slovenije, Madjarske, Albanije, Rumunije, Bugarske, Poljske i Slovačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: