Ambasador Srbije zahvalan na pomoći

Ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković zahvalio svim državama koje su uputile pomoć Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

13:39

Default images

Ambasador Janković je obraćajući se učesnicima skupa u manastiru Getvajg istakao da je Srbija proteklih dana teško pogodjena katastrofalnim poplavama, zbog kojih je do sada evakuisano više od 20.000 ljudi, da je uništeno preko 3.000 objekata, dok 20 opština sa oko 100.000 domaćinstava ima problema u snabdevanju sa električnom energijom i pijaćom vodom.

Ističući da su brojni magistralni i lokalni putevi između naselja pod vodom ili su teško osteceni, ambasador Janković je ukazao da je spašavanje ljudskih života, uz pružanje pomoći i snabdevanje osnovnim prehrambenim proizvodima, prioritetni cilj Vlade Republike Srbije.

Ambasador Janković je naglasio da su pripadnici Vojske Srbije, policije, brojni dobrovoljci i spasilačke ekipe iz inostranstva uložili nadljudske napore da pomognu stanovništvu u ugroženim oblastima, zahvalivši se istovremeno Republici Austriji, drugim članicama EU i državama iz kojih su upućeni spasilacki timovi, čamci, helikopteri i druga tehnička oprema.

Janković je rekao da ukupan broj ljudskih žrtava, koje su poplave odnele, još nije konačno utvrđen, kao i da se još ne mogu sagledati sve posledice do sada neviđene elementarne nepogode.

"Sigurno je, međutim, da je Srbija, pored ljudskih gubitaka, pretrpela i ogromnu materijalnu štetu i da Srbija sama, bez pomoći EU i međunarodne zajednice, neće moći da otkloni nastale posledice", rekao je ambasador.

On je međutim poručio da sve to neće i ne može da spreči Srbiju da nastavi svoj put ka EU i da dalje održava dobre odnose sa zemljama u regionu i drugim državama sveta. U to spada i dalji nastavak planiranih reformi u društvu i pravnom sistemu, koje nova Vlada Republike Srbije namerava da sprovede, zaključio je ambasador Janković.

Na Evropskom forumu u Vahau juče i danas učestvovao je veći broj međunarodnih političara i eksperata iz različitih oblasti, među kojima su bili vicekancelar i ministar finansija Austrije Mihael Špindeleger, ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, predsednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel, komesar EU za regionalnu politiku Johanes Han, te visoki zvanicnici drugih evropskih država.

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio najavljen kao glavni učesnik na Evropskom forumu Vahau i koji je tokom planirane posete Austriji trebalo da se sastane sa najvišim zvaničnicima te zemlje, otkazao je učešće zbog aktuelne situacije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: