“Dan katastrofe“ za Palestince

Palestinci danas marševima obeležavaju 66 godina stvaranja Izraela, koje oni smatraju svojom nacionalnom katastofom.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

14:24

Default images

Nakon te Nakbe (katastrofe), izbio je rat 1948. godine, zbog koga su stotine hiljada Palelstinaca morale da pobegnu ili su isterane iz svojih domova na današnjoj teritoriji jevrejske države.

Sirene su se oglasile na 66 sekundi u podne u Ramali, gde je sedište palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i širom Zapadne obale.

Demonstracije i marševi održavaju se i na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze, kojim vlada islamistički Hamas.

Izrael je 1948. godine savladao armije susednih, arapskih zemalja, kao i lokalne Arape, koji su ga napali nakon proglašenja jevrejske države 14. maja, podseća Asošiejted pres.

Ove godine godišnjica Nakbe obeležava se nakon što su propali izraelsko-palestinski mirovni pregovori, kojima su posredovale SAD. Hamas i sekularni Abasov Fatah u međuvremenu nastoje da prevaziđu sedmogodišnju podelu i osnuju vladu nacionalnog jedinstva.

"Vreme je da lideri Izraela shvate da nema druge domovine za Palestince osim Palestine i da mi ovde ostajemo", rekao je Abas sinoć povodom obeležavanja Nakbe, istakavši da je "vreme da se okonča najduža okupacija u modernoj istoriji. "

On je takođe reko da je okončanje podela palestinski prioritet.

Sudbina palestinskih izbeglica, kojih danas sa potomcima ima nekoliko miliona je jedno od ključnih nesporazuma u izraelsko-arapskom sukobu. To je jedno od najvažnijih pitanja u mirovnim pregovorima, koji nisu dali rezultata.

Izrael inače nudi da primi mali broj izbeglica i traži da se ostali nasele u palestinskoj državi koja će biti stvorena na osnovu mirovnog sporazuma ili da ostanu u zemljama u kojima sada žive.

Mnoge palestinske izbeglice žive na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, susednoj Siriji, Libanu i Jordanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: