"EU nastavlja sa pogrešnom logikom"

Rusija kritikuje EU zbog odluke o proširenju sankcija i poziva Brisel da poštuje rezultate referenduma o autonomiji u dva istočna ukrajinska regiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

22:04

Default images

"Nastavljajući svoju pogrešnu, antirusku logiku sankcija, Evropska unija podriva poverenje u sebe kao partnera i baca sumnju na svoju tvrdnju da ima objektivnu ulogu u podršci rešavanju ukrajinskog unutrašnjeg sukoba", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Posle odluka koje su šefovi diplomatija EU danas doneli o Ukrajini, Rusija je saopštila da su one ekstremno zbunjujuće, jer Evropska unija uporno ponavlja opširna saopštenja, koja ne odgovaraju trenutnoj situaciji u toj zemlji, objavio je Itar-Tass.

"Krajnje je vreme da Brisel prestane da smatra značajan deo ukrajinskog naroda, koji ne prihvata vlasti u Kijevu, proruskim separatistima i da shvati da ukrajinsku konflikt ne može biti rešen bez priznavanja njegove unutrašnje prirode", navelo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo i da EU treba da poštuje rezultate referenduma u regionima Donjeck i Lugansk i pomognu u pokretanju dijaloga između predstavnika Kijeva i jugoistoka Ukrajine.

"EU ne treba da zaboravi da se od početka maja dogodilo nekoliko stvari, koje su izazvale gubitak života, a u kojima su samoproglašene ukrajinske vlasti koristile naoružane ultra-radikalne grupe, oružje i teško naoružanje, kao deo kontraterorističke operacije protiv mirnog naroda", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se pita i "kako ovakvi potezi mogu biti nazvani umerenim pristupom i čak podsticani, dok se, istovremeno, pozdravljaju navodni pozivi Kijeva na nacionalni dijalog".

Šefovi diplomatija država članica EU dogovorili su se ranije danas da prošire "crnu listu" ruskih funkcionera i zapretili Moskvi strožim sankcijama ako se ukrajinski predsednički izbori ne održe.

Putin: OEBS da se više angažuje

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Didije Burkhalter saglasili su se danas da OEBS treba da se više angažuje u unapređenju dijaloga između privremene ukrajinske vlade i separatista na istoku zemlje, javio je Rojters.

Njih dvojica su u telefonskom razgovoru istakli "značaj pojačavanja napora usmerenih na rešavanje krizne situacije, uključujući i omogućavanje direktnog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona", saopštila je vlada u Moskvi.

Nakon jučerašnjih referenduma, nezavisnost od Ukrajine proglasile su Luganska Narodna Republika i Donjecka Narodna Republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: