Radnike Fijata otrovale špagete?

Broj radnika kragujevačke fabrike Fijat automobili Srbija koji se otrovao hranom povećao se, pošto se tokom noći još troje njih obratilo Hitnoj pomoći.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.05.2014.

07:57

Default images

Trojici radnika Fijata pomoć je ukazana kod kuće i nije bilo neophodno bolničko lečenje, rečeno je agenciji Beta u Hitrnoj pomoći.

Oko 40 radnika fabrike Fijat automobili Srbija pregledano je u Infektivnoj klinici u Kragujevcu zbog simptoma trovanja hranom, a njih petoro je bilo zadržano na bolničkom lečenju. Oni su danas pušteni kući.

Ostali radnici su posle pregleda upućeni na kućno lečenje.

Radnici Fijata počeli da dolaze na Infektivnu kliniku juče oko 15 časova i pregledano je njih oko 40. Uzrok trovanja hranom više od 40 radnika fabrike "Fiat automobili Srbija", od kojih je od juče petoro na bolničkom lečenju, biće poznat sutra, izjavila je danas Tanjugu načelnik epidemiološke službe kragujevačkog Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Ružica Atanacković.

Naglašavajući da je većina radnika, koji su se javili sa simptomima trovanja hranom, konzumirala hranu juče u 10 časova i da su konzumirali špagete sa mlevenim mesom, Atanacković je rekla da je uzrok trovanja najverovatnije vezan za tu namirnicu, jer među radnicima koji su jeli neki drugi obrok nije bilo obolelih.

"Osim uzoraka špageta na labratorijsku analizu uzeli smo i ostale namirnice koje su bile servirane i očekujemo da već sutra imamo neke osnovne podatke šta bi mogao da bude uzročnik trovanja hranom", rekla je Atanacković.

Kompanije FAS saopštila je juče da je nekoliko zaposlenih u fabrici u Kragujevcu prvobitno zatražilo pomoć u medicinskom centru te fabrike zbog stomačnih tegoba. "FAS intenzivno sarađuje sa nadležnim zdravstvnim službama kako bi se utvrdio uzrok tegoba kod radnika" , navedeno je u jučerašnjem saopštenju u kojem se dodaje da hranu za fabrički restoran dostavlja spoljni dobavljač.

Fabrika automobila je oktobra 2012. godine otvorila kantinu za ishranu zaposlenih u čiju je izgradnju i opremanje uložila oko osam miliona evra, a pripremu hrane poverila firmi Selko (Sellco) iz Vršca. Ta vršačka firma dnevno priprema oko 3.000 obroka koji se sastoje od supe ili čorbe, glavnog jela po izboru - kuvanog, sa roštilja ili piće i paste, kao i salate, kolača ili voća.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: