"Uskladiti politiku azila sa EU"

Srbija još nije uskladila politiku azila sa standardima EU, a prioriteti treba da budu donošenje novog Zakona o azilu i obezbeđivanje kapaciteta za smeštaj.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

15:02

Default images

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport upozorio je da bez napretka u oblasti politike azila neće biti ni napretka u pregovorima o Poglavlju 24, a državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović ocenio je da najveću odgovornost za sadašnju situaciju snosi MUP, na čelu s poslednja dva ministra.

"Srbija se nalazi u procesu pripreme za otvaranje pregovora o poglavljima sa EU. Sigurno je da neće doći do napretka u vezi s Poglavljem 24 bez opipljivog napretka u prioritetima" vezanim za pitanje azila, rekao je Devenport.

Azilantima se, prema njegovim rečima, moraju obezbediti smeštaj, hrana i odeća i pružiti prilika da obrazlože svoj zahtev na azil, a procedura za donošenje odluke o tom zahtevu mora da bude brza, efikasna i pravična.

Devenport je podsetio da kancelarija za azil još nije formirana, mada je Zakon o azilu donesen još 2007. godine, da obrada zahteva za azil nije adekvatna, da treba otvariti dodatne prihvatne centre, kao i da je nužno objasniti stanovništvu "da ovi nesrećni ljudi nisu došli u Srbiju iz nekog hira, već da su ih dovele nesreća i beznađe u njihovim zemljama".

"Srbija je i dalje u dosta ranoj fazi usklađivanja s politikom azila EU. Očekujemo da u narednom periodu vidimo značajan napredak na ovom planu, koji bismo mogli da registrujemo u godišnjem Izveštaju o napretku za 2014. godinu", napomenuo je diplomata EU.

Devenport je primetio i da to, "nažalost, nije jedina oblast u Srbiji u kojoj nema koordinacije, organizacije, političke volje i sprovođenja zakona" i izrazio je nadu da će se nova vlada smesta uhvatiti u koštac s takvim izazovima.

Božović je, na pitanje ko je kriv za sadašnje stanje, rekao da je odgovornost na MUP-u, na čelu s ministrima koji su bili na toj funkciji od 2007. godine, kada je donesen Zakon o azilu, jer, kako je rekao, "riba od glave smrdi".

Mada nije direktno naveo nijedno ime, Božović je kazao da su dvojica odgovornih, od kojih je jedan "onaj koji zbog zdravstvenog stanja ne može da dođe", a drugi predsednik vlade, ministar policije i predsednik jedne političke partije.

Na čelu MUP-a je do jula 2008. godine bio Dragan Jočić, koji je posle teške saobraćajne nesreće ostao nepokretan, a od jula 2008. godine ga je nasledio Ivica Dačić.

Božović je istakao da, od početka funkcionisanja Nacionalnog sistema azila, broj podnosilaca zahteva za azil konstantno raste i da je od 77 koliko ih je bilo 2008. godine, prošle godine povećan na 5.065.

On je ocenio da je to što još nije otvorena kancelarija za azil "neozbiljno i neodgovorno" i da su uzrok tome "nerad, neodgovornost i bahatost" nadležnih, a ukazao je i na velike propuste granične policije, što zbog, kako je rekao, neefikasne kontrole, što zbog "koruptivnih radnji pripadnika policije".

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić naveo je da su prioriteti donošenje novog zakona, smeštaj podnosilaca zahteva do odluke i smeštaj i staranje posle odluke.

Govoreći o incidentima u pojedinim sredinama gde se nalaze centri za azilante, Cucić je rekao da problemi izbijaju kada broj azilanata postane preveliki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: