Američki razarač prošao Bosfor

Američki ratni brod USS Donald Kuk, razarač sa moćnim sistemom odbrane, prošao je kroz Bosfor i uplovio u Crno more, javlja Raša tudej.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

23:48

Default images

Kako navodi RT, Rusija tvrdi da NATO ovim potezima pokušava da instalira svoju flotu u regionu.

Iz Ministarstva odbrane SAD je poručeno ranije, prenosi RT, da se time demonstrira posvećenost svojim saveznicima, s ciljem da se poveća njihova bezbednost, ali i njihove mogućnosti.

Ali, izvori iz Vojske Rusije veruju da je u pitanju sistematsko grupisanje pomorskih snaga.

"Ono što vidimo je da, po prvi put od 2008. godine, NATO formira pomorsku bojnu flotu, sa spoljne strane ruskih granica", rekao je izvor agenciji Interfaks, navodeći da se u naredne dve nedelje očekuje i ulazak jednog francuskog izviđačkog broda i jednog razarača.

Francuski spasilački brod Aliz (Alize) nalazi se u basenu Crnog mora od kraja prošlog meseca.

Cilj je da se pruži moralna podrška režimu u Kijevu, ali i da se demonstrira moć, navodi izvor ruske agencije i dodaje da će brod takođe prikupljati informacije o ruskim vojnim aktivnostima na Krimu i na ukrajinskoj granici.

Ruska crnomorska flota je stacionirana u Sevastopolju na Krimu, koji je pripojen Rusiji nakon referenduma prošlog meseca.

NATO je saopštio da veruje da Moskva gomila trupe na granici sa istočnom Ukrajinom, u kojoj je došlo do ustanaka proruskih aktivista koji pozivaju na otcepljenje od Ukrajine. U četvrtak je NATO objavio satelitske snimke na kojima se vide ruske baze koje niču duž granice, s trupama i punom opremom. Moskva je na ove tvrdnje odgovorila da su u pitanju snimci od prošle godine i da, u svakom slučaju, ne pokazuju neuobičajenu aktivnost, prenosi Raša tudej.

USS Donald Kuk je već izazvao bes Moskve kada je stigao u Evropu ranije ove godine, jer nosi sofisticirano Aegis oružje i radarski sistem. Znalo se da će formirati ključni deo raketnog odbrambenog štita NATO-a u Evropi. Moskva se žestoko protivila tom projektu, rekavši da je to direktna pretnja bezbednosti kao i da bi to promenilo nuklearnu ravnotežu snaga u regionu.

Stav Moskve je da su kretanja NATO pomorskih snaga od početka ukrajinske krize krajem prošle godine prekršila Konvenciju o pomorskim kretanjima u Crnom moru iz Montrea.

Prema tom sporazumu, ratni brodovi iz ne-crnomorskih država mogu da ostanu u basenu samo do 21. uzastopnog dana. USS Tejlor proveo je 11 dana više od toga u regionu, u toku februara i marta.

U četvrtak je rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo "zabrinutost" zbog ovih kršenja.

Turska (koja nadzire sprovođenje sporazuma) nas nije informisala o ovom produženju (ostanka broda). Izrazili smo našu zabrinutost tim povodom turskoj i američkoj strani u verbalnoj noti, navodi se na sajtu ministarstva, prenosi RT.

Ali čak i ako se Vašington ponaša u skladu sa uslovima sporazuma, malo je verovatno da će da smanji svoje prisustvo izvan Bosfora, konstatuje RT.

"Od februara, kad god jedan američki brod napustio Crno more, jedan ili više njih ga je zamenilo. Moguće je da će ova rotacija biti zadržana i kod brodova koji potpadaju pod Aegis sistem", rekao je jedan izvor iz ruske vojske, prenosi Raša tudej.

Ističe rok od 48 sati

U petak ističe rok koji je zvanični Kijev postavio proruskim demonstrantima na istoku Ukrajine da se raziđu. U Lugansku i Donjecku za sada ignorišu ponudu amnestije i pojačavaju barikade u očekivanju policijske intervencije.

Demonstarnti u Lugansku položiće oružje jedino ako Kijev pristane na referendum o budućnosti tog regiona. Oni drže zgradu službi bezbednosti u tom gradu, nose pancire i naoružani su kalašnjikovima i pištoljima.

"Kada se stvari dešavaju u Kijevu to se naziva evropskim integracijama, a kada mi želimo autonomiju to zovu separatizmom. Ja smatram da mi imamo ustavno pravo na autonomiju", kaže jedan od jedan od njih.

"Tek smo u 2014. shvatili šta znači bratstvo Rusije. Tek kada su ruski tenkovi i vojnici zauzeli Krim, kada su ruski militaristi opkolili granice Ukrajine, a demonstanti zauzeli zgrade uz pomoć kalašnjikova i uz nadzor ruskih agenata. Sve naravno, direktno finansirano od strane ruskih vlasti protiv ukrajinske države", rekao je ranije danas šef privremene kijevske vlade Arsenij Jacenjuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: