Ruanda: 20 godina od genocida

Masovnim skupom na stadionu u Kigaliju danas je počelo obeležavanje 20 godina od genocida u Ruandi.

Izvor: Beta, AFP

Ponedeljak, 07.04.2014.

08:38

Default images

Za 100 dana - između aprilu i jula 1994. godine, vladajuće pleme Hutu je pobilo 800.000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umerenjaka iz svojih redova koji su se protivili režimu. Ubijeno je 20 odsto stanovnika Runade, odnosno 70 odsto pripadnika plemena Tutsi.

Ceremoniji koju predvodi predsednik Ruande Pol Kagame, prisustvuje osam afričkih predsednika i brojne strane delegacije. Na stadionu ima više od 30.000 ljudi.

Komemoracija je počela himnom i govorom zvaničnika, ali je kasnije svedočenje preživelih u publici izazvalo burna osećanja i mnogima je ukazana lekarska pomoć.

Biće održana i predstava "Sećaš li se da je to bilo pre 20 godina?".

Pre svečanosti, Kagame je sa generalnim sekretarom UN Banom Ki Munom zapalio večnu vatru u Memorijalnom centru genocida Ruande u Kigaliju, nakon što je plamen putovao kroz celu zemlju.

Ban Ki-Mun smatra da je genocid u Ruandi "velika mrlja" na savesti UN koje nisu sprečile masakr iako je u Ruandi tada bilo 2.500 "plavih šlemova".
Beta, AP
Ruanda je u nekoliko navrata optužila međunarodnu zajednicu što nije reagovala, a posebno Francusku za ulogu u ubijanju pripadnika plemena Tutsi.

Iako su diplomatski odnosi Ruande i Francuske obnovljeni 2009, posle tri godine prekida, i dalje su zategnuti.

Međutim, iako je prethodno najavljeno da će Francusku na ceremoniji predstavljati samo ambasador u Kigaliju Mišel Fleš, vlasti Ruande uskratile su agreman - zvaničnu saglasnost da će primiti novog ambasadora Francuske Mišela Fleša koji je već u Kigaliju.

Tako je Flešu onemogućeno da prisustvuje današnjoj komemorativnoj svečanosti povodom 20 godina od genocida u Ruandi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Parizu.

Francuska nije imala ambasadora u Kigaliju ni nekoliko meseci 2012. godine, jer je Ruanda odbila agreman za postavljenuu ambasadorku Elen le Gal koja je sada savetnica predsednika Fransoa Olanda za Afriku.
Beta, AP
Belgija, bivša kolonijalna sila, koja se za razliku od Francuske izvinila Ruandi zbog toga što nije uspela da spreči genocid, poslala je visoku delegaciju na komemoraciju u Kigali.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun poručio je danas da je komemoracija prilika da se svet podseti da treba da uradi sve što može da osigura da se ovakvi zločini nikad ne ponove.

"Brutalnost u Ruandi još uvek šokira: u proseku 10.000 žrtava dnevno, dan za danom, i tako tri meseca", rekao je Ban u saopštenju uoči komemoracije. Posledice masakra se, po njegovim rečima, i dalje se osećaju u kolektivnoj svesti međunarodne zajednice, kao i u delu Afrike u kojem se dogodio.

Američki predsednik Barak Obama odao je počast žrtvama zatraživši od međunarodne zajednice da izabere samilost umesto mržnje. On je istakao da genocid nije "nije bio slučajan, niti neizbežan", već nameran i sistematski pokušaj ljudskih bića da unište druga ljudska bića".

"Genocid kojeg se danas sećamo - i neuspeh sveta da brže reaguje - podseća nas da uvek imamo izbor", rekao je Obama u saopštenju, preneo je AP.
Pred licem mržnje moramo da se setimo ljudskosti, pred okrutnošću moramo da izaberemo saosećanje, a pred netolerantnošću i patnjom, nikad ne smemo da budemo ravnodušni", poručio je američki predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: