"Šta radi NATO na istoku Evrope?"

Rusija od NATO očekuje odgovor o jačanju vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

11:10

Default images

"Uputili smo odgovarajuća pitanja Alijansi", rekao je Lavrov dodajući da Moskva očekuje "ne običan odgovor, već odgovor koji će se u punoj meri zasnivati na uvažavanju pravila usaglašenih" s Rusijom.

Šef ruske diplomatije je posle razgovora sa kazahstanskim kolegom Erlanom Idrizovom rekao da je u poslednjem telefonskom razgovoru ruski predsednik Vladimir Putin informisao nemačku kancelarku Angelu Merkel da se jedan bataljon iz Rostovske oblasti vratio u svoju stalnu bazu, nakon učestvovanja na vežbama, što će učiniti i drugi učesnici manevara.

"Skrenuo bih pažnju da ne postoje nikakva ograničenja za dislociranje ruske vojske na teritoriji Rusije. Naši zapadni partneri priznaju da se u pravnom smislu tu ne pojavljuju nikakvi problemi", rekao je Lavrov, dodajući da "to aktuelne ukrajinske vlasti i njihovi pokrovitelji na Zapadu" pokušavaju da preuveličaju.

Ruski ministar je pozvao na ublažavanje retorike povodom vojnih vežbi koje Rusija održava u Rostovskoj oblasti, preneo je Itar-Tass.

S druge strane, Lavrov se založio za strogo ispunjavanje odredbi Konvencije iz Montrea, kojom se ograničava težina i rokovi za boravak vojnih brodova u Crnom moru iz zemalja koje nisu iz crnomorskog regiona.

Lavrov je ukazao da su u poslednje vreme američki vojni brodovi par puta produžavali period boravka, pri čemu "ne uvek u skladu s pravilima" te konvencije.

"Želeli bismo da skrenemo pažnju američkoj strani i, naravno, Turskoj kao zemlji vlasniku moreuza da Rusija polazi od toga da sve odredbe Konvencije treba striktno poštovati", kazao je on, dodajući da će Rusija pratiti poštovanje tih odredbi.

Posle vežbi u Rostovu, ruski vojnici u kasarnama

Ruski vojnici koji se nalaze u blizini granice s Ukrajinom, vratiće se u kasarne kada se okonča njihova vojna vežba, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Nakon što je završio vežbu u oblasti Rostova, jedan od bataljona koji je u njoj učetstvovao, već se vratio u svoju bazu u regionu Samare", rekao je šef ruske diplomatije.

"Kada ispune zadatke date učesnicima vežbe, druge jedinice će se vratiti u svoje stalne baze", rekao je Lavrov novinarima.

On je napomenuo da je predsednik Rusije Vladimir Putin o tome dao pojedina uveravanja nemačkoj kancelarki Angeli Merkel kada je s njom poslednji put razgovarao telefonom u ponedeljak.

Ministarstvo odbrane Rusije, podseća AFP, saopšstilo je 31. marta da povlači jedan bataljon iz regiona Rostova i da će se ti vojnici vratiti u region Samare, koja se nalazi oko 950 kilometara od granice s Ukrajinom.

Lavrov je istakao da je Rusija slobodna da angažuje svoje vojnike unutar svoje granice i rekao da su to "naši zapadni partneri prepoznali" i da je to sasvim u skladu u legalnom smislu.

Povodom izjava novih vlasti u Kijevu, kao i američkih i NATO zvaničnika da Rusija ima 40.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da joj treba tri do pet dana da zauzmu ogromnu teritoriju Ukrajine, Lavrov je rekao da su to preterivanja.

Lavrov je te zvaničnike pozvao da "deeskaliraju retoriku", rekavši da treba voditi računa i o proporciji snaga u regionu.

On je upozorio NATO da ne treba da angažuje dodatne stalne snage u zemljama članicama na istoku Evrope, i da se drži sporazuma sa Rusijom u tom pogledu.

"Što se tiče planova da se poveća vojno prisustvo NATO snaga na teritoriji istočnoevropskih članica...ne treba da bude dodatnog stalnog prisustva u zemljama istočne Evrope", rekao je Lavrov.

NATO je u sredu saopštio da će sada, umesto ideje da pojača prisustvo u zemljama koje se graniče s Rusijom, prekinuti saradnju sa Moskvom i dati prostora za razgovore, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: