"Prekršioci zakona neprocesuirani"

Vlada Srbije ni u jednom slučaju nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

13:38

Default images

Vlada Srbije ni u jednom slučaju nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, iako je to njena obaveza po zakonu, naveo je Poverenik Rodoljub Šabić u godišnjem izveštaju za 2013. godinu.

On je naveo da Ministarstvo pravde i državne uprave treću godinu zaredom nije procesuiralo ni jednog od brojnih prekršilaca zakona.

Takvo ponašanje, kako je ocenio Poverenik, predstavlja "poziv" na kršenje zakona.

U 2013. godini Poverenik je radio na 9.903 predmeta, od čega 7.377 iz slobode pristupa informacijama i 2.526 predmeta iz oblasti zaštite podataka.

To je za oko 31 odsto više nego u 2012. godini ili za preko 60 odsto više nego u 2011. godini, odnosno dva i po puta više nego u 2010. godini i čak 20 puta više nego u 2005. godini.

"Reč je, naravno, samo o formalnim postupcima, broj neformalnih obraćanja gradjana je višestruko veći. Trend je dobar kao potvrda rasta poverenja gradjana u instituciju Poverenika, ali i alarmantan kao potvrda velikog broja problema u ostvarivanju prava", naveo je Šabić u izveštaju.

On je naveo da nepoštovanje obaveza prema javnosti, uz hronično odsustvo odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izvesno i neminovno udaljava od željenih i snažno proklamovanih rezultata u borbi protiv korupcije i ostvarivanja većine drugih tranzicionih ciljeva.

U oblasti zaštite podataka o ličnosti, broj predmeta Poverenika, od preko 50 odsto veći nego u 2012. ili trostruko veći nego u 2011. godini, govori o porastu svesti gradjana o njihovim pravima i poverenju u instituciju Poverenika.

"To je svakako dobro, ali i pored toga ne možemo i ne smemo biti zadovoljni stanjem u ovoj oblasti", naveo je Poverenik.

Šabić je izveštaj dostavio Skupštini Srbije, predsedniku Republike, Zaštitniku gradjana i Vladi Srbije i istaknut je na veb prezentaci Poverenika (www.poverenik.rs).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: