Merkelova i Tusk o Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Donald Tusk ocenili su da sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom može da bude potpisan već naredne sedmice.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

21:49

Default images

Taj sporazum, kako su naveli, mogao bi da bude potpisan na zasedanju Evropskog saveta, dok će drugu fazu sankcija protiv Rusije precizirati ministri članica Unije na sastanku u ponedeljak.

"Složili smo se da bi bilo korisno da što brže potpišemo sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom. Na umu imam usaglašeni politički deo sporazuma. Trebalo bi da bude potpisan na sledećem zasedanju Evropskog saveta, naredne sedmice", kazao je premijer Tusk na konferenciji za novinare sa Angelom Merkel.

I nemačka kancelarka i poljski premijer potvrdili su da će se na dnevnom redu ministarskog sastanka u ponedeljak naći druga faza sankcija protiv Rusije.

"U sadašnjoj situaciji kada ne vidimo nikakav napredak ni pozitivne korake Rusije, druga faza sankcija biće dogovorena i razrađena u ponedeljak. Nadamo se da će tokom nekoliko narednih dana biti pozitivnih signala, ali moramo biti spremni za najgoru varijantu", kazao je Tusk.

Nemačka kancelarka objasnila je da ne može da se govori sada o konkretnom danu kada će sankcije stupiti na snagu.

Angela Merkel kao tri ključna poteza EU narednih dana navela je ubrzano potpisivanje sporazuma o prodruživanju sa Ukrajinom, formiranje kontakt grupe sa Rusijom, što još uvek nije uspelo u poslednjih šest dana, i pomoć Ukrajini.

Poljski premijer upozorio je da će kriza oko Ukrajine i pretnja oružanog sukoba očigledno trajati duže nego što se mislilo, možda i godinama.

Tusk je naglasio da nema smisla da Evropa narednih meseci uzvikuje jake reči i krupne pretnje, već da je jedina alternativa oružanom sukobu to da efikasno pomaže Ukrajini i da strpljivo organizuje pritisak sveta koji će sprečiti da se Ukrajina raspadne ili bankrotira.

"Najefikasnija će biti pomoć Ukrajini. Naše karte su potpuno druge vrste od onih kojima bi Putin želeo da igramo. Ne želimo preteće i krupne reči, velike parole iza kojih ne stoji ništa", rekao je Tusk.

Nemačka i Poljska, a verovatno i Francuska, organizovaće zajedničku misiju koja bi trebalo da pomogne Ukrajini da što efikasnije koristi novac od pomoći iz Evrope i sveta.

Nemačka kancelarka i poljski premijer razgovarali su i o izgledima za buduću energetsku saradnju u Evropi koja bi smanjila zavisnost od gasa i nafte iz Rusije, diversifikovala izvore, a takođe, i o poslovnoj i trgovinskoj povezanosti EU, posebno Nemačke sa Rusijom, koja sputava odlučniju politiku Brisela prema Moskvi u ovakvim kriznim situacijama.

"To je plan na duge staze. Najvažnije je da u Evropi poverujemo da je naš adut da smo kao celina veliko tržište i da taj pritisak možemo da iskoristimo da izbegnemo ovakve konfliktne situacije", kazao je Donald Tusk.

Prema rečima poljskog premijera u obzir bi dolazili i zajednički pregovori EU kao celine o isporukama energenata iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: