Kijev blokira, Krim ide na rublju?

Ukrajinska vlada je saopštila da je uvela više mera štednje budžetskih sredstava, dok autonomne vlasti na Krimu javljaju da im je Kijev "blokirao sav novac".

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 09.03.2014.

10:16

Default images

Jedan od zvaničnika rekao je da su Krimu zamrznuti svi računi i da im je Kijev blokirao elektronski sistem upravljanja sredstvima iz regionalne blagajne.

"Lokalne vlasti će sprečiti sve katastrofalne posledice koje bi moglo da izazove ponašanje Kijeva. Ubrzano otvaramo račune u ruskim bankama, uključujući i račune u rubljama", rekao je on.

Ranije, vlada u Kijevu je navela da je usvojila više mera koje između ostalog, uključuju privremeno ograničenje plata rukovodiocima i dnevnica za službeni put, smanjenje broja službenih automobila kao i kupovine vozila, nameštaja, mobilnih telefona i kompjutera.

Spiskom sa 31 tačkom uvodi se obustavljanje kupovine automobila - osim vozila hitne pomoći, protivpožarnih i spasilačkih vozila, bele tehnike i uniformi.

Svaka institucija moća će da koristi samo jedno vozilo, ukoliko drugačije nije predviđeno zakonom ili aktom ukrajinske vlade, a iz budžeta se neće vise moća plaćati računi za mobilne telefone i čarter-letovi.

Vlada je zabranila formiranje novih budžetskih ustanova bez njenog odobrenja i nalažila inventarizaciju odluka o formiranju takvih institucija u periodu od 2009. do 2014. godine.

Takođe, uvedena je zabrana održavanja sajmova, festivala, kongresa, obeležavanja jubileja i istorijskih događaja, navodi ukrajinska agencija UNN.

Uredba se odnosi na vladu i druge državne organe, kao i na preduzeća, ustanove i organizacije koje su formirali organi državne vlasti i koje koriste budžetska sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: