Deo naoružanih odlazi sa aerodroma

Deo naoružanih osoba koje su jutros zauzele aerodrom u Simferopolju, glavnom gradu ukrajinskog poluostrva Krim, povukao se, javlja Raša tudej.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

12:16

Default images

Istovremeno, taj ruski medij prenosi i da je privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov doneo odluku o razrešenju načelnika oružanih snaga Ukrajine, admirala Jurija Ilijina.

Nekolicina naoružanih muškaraca koji su rekli da su "odred samoodbrane" napuštaju simferopoljski aerodrom na Krimu, a to izgleda čine i njihove trupe van zgrade aerodroma, prenose agencije poruke sa Tvitera koje stižu iz glavnog grada regiona Krim.

Podsetimo, neidentifikovana grupa, naoružana i obučena u uniforme, zauzela je tokom noći i jutra dva glavna aerodroma na Krimu, onaj u Sevastopolju i onaj u Simferopolju. Nakon što su upali u zgrade aerodroma, među terminale, te trupe su takođe patrolirale i oko aerodroma. Oni su, kako prenose agencije, zvaničnicima aerodroma rekli da su "odred samoodbrane" i da su tu kako bi obezbedili bezbednost.

Međutim, nova vlada u Kijevu ne veruje u tu priču već tvrdi da su aerodrome zauzeli pripadnici ruske vojske, zbog čega je zatražena i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

"Ruske trupe preuzele su kontrolu nad dva glavna aerodroma na strateškom ukrajinskom poluostrvu Krimu", rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine. Ruski državni mediji, međutim, kažu da ruske snage na Krimu negiraju umešanost.
Za sada nije jasno da li je aerodrom u Simferopolu u potpunosti "oslobođen", kao i šta je sa aerodromom u Sevastopolju. Prema porukama postavljenim na društvenoj mreži Tviter, vojni kamioni bez registarskih tablica kreću se oko Sevastopolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: