Protest taksista za bolje uslove

Beogradska taksi udruženja organizovala protestnu vožnju centrom grada tražeći bolje uslove rada i promene zakonske regulative. Protest zakazan i u Smederevu.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2014.

10:31

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u Naxis taksiju, protestna vožnja počela je oko 9.00 i trajala je nešto više od sat vremena. Taksisti su u protestnu vožnju krenuli od hale Piionir.

Predsednik Saveza auto taksi vozača Srbije Aleksandar Bijelić je izjavio da je na današnjem sastanku sa predsednikom Privremenog organa Beograda Sinišom Malim dogovoreno da se naredni sastanak održi 24. februara i da se analiziraju rezultati inspekcije o delovanju divljih taksista.

"Suština je da se zabrani rad onih, koji dolaze sa drugih teritorija u Beograd, da se sankcionisu divlji taksisti, oni koji daju popuste i oni koji ne rade ispravno na aerodromu", rekao je Bijelić Tanjugu.

Bijelić je istakao da taksisti od države traže da im omogući da nastave da plaćaju svoje obaveze i da su se na protestu okupili predstavnici svih taksi asocijacija u Beogradu.

"Nećemo ugrožavati saobraćaj, bićemo strpljivi još 10 dana. Posle toga pravimo presek i dogovorićemo šta ćemo da uradimo. Nas ne interesuje politika", rekao je Bijelić i najavio razgovore predstavnika taksista u Ministarstvu finansija Srbije.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović izjavio je da grad stoji iza taksista i da će biti urađeno sve što je moguće kako bi bili zaštićeni od onih koji se na divlji način bave tim poslom.

"Oduzećemo automobile onima koji rade na divlje", najavio je Mitrović i dodao da je reč o problemu od pre 20 godina, koji niko nije hteo da reši i da ova vlast hoće da ga reši.

Taksisti traže bolju zakonsku regulativu, kažnjavanje taksi udruženja koja, iako to nije dozvoljeno, daju popuste na vožnju, kao i borbu protiv "divljih" taksista, koji, kako se navodi, i dalje krstare Beogradom.

Smederevski taksisti organizuju protestnu šetnju

Smederevski taksisti, koji tvrde da gradska uprava ne poštuje odluke gradske skupštine koje su prošle godine prihvatila sva taksi udruženja u gradu, organizovaće danas dvosatnu protestnu vožnju centrom Smedereva, od 12.00 do 14.00.

"Jedan sat ćemo se zadržati ispred gradske uprave, jer ona mimo svih dogovora prekraja svoje odluke, postavlja besmislene uslove iz nama
nerazumljivih razloga, kao da se inati i demonstrira moć, forsira dolazak taksi firmi iz drugih mesta", rekao je predsednik Samostalnog sindikata taksista Zoran Cvišić.

Upitan na koji način gradska uprava demonstrira moć, Cvišić je rekao da se lokalna vlast ne drži studije koju je, po njenom zahtevu, uradio Saobraćajni fakultet u Novom Sadu i koju je ta uprava prihvatila.

Tom studijom naveden je broj od 275 taksi vozila, koji grad veličine Smedereva ne bi smeo da pređe, da ne bi došlo do kolapsa u saobraćaju i situacije da niko ne može da ima egzistencijalnu sigurnost.

"Grad se ne širi, ne povećava se bitno broj stanovnika, sve više ljudi odlazi, a dolaze prevoznici iz drugih gradova s damping cenama. Kazne su desetostruko povećane. Jedna maksimalna kazna od 600.000 dinara dovoljna je da zatvori firmu", rekao je Cvišić novinarima.

Prema njegovim rečima, gradska uprava je, kada je dobila obaveštenje o terminu protesta, pozvala taksiste na dogovor jutros u 9.00, ali taksisti nisu mogli da dođu na razgovore zbog ranije dogovorenih obaveza u sindikatu i ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: