SAD se uključuju u pitanje Ukrajine

Američki državni sekretar Džon Keri održaće na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu susret sa liderima ukrajinske opozicije

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

08:37

Default images

Svetske agencije navode da bi Keri mogao da se u subotu sastane, između ostalog, sa liderom ukrajinske opozicione partije Otadžbina Arsenijem Jacenjukom, čelnikom Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bivšim bokserskim šampionom Vitalijem Kličkom, kao i sa pop pevačicom - nekadašnjom pobednicom “Evrovizije” Ruslanom Ližičko.

Ruslana je, podseća AFP, svojim nastupima proteklih sedmica ohrabrivala demonstrante na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Zvaničnik koji je zahtevao anonimnost rekao je novinarima da SAD gaje "umereni optimizam" kada je reč o rezultatima dijaloga između ukrajinskih vlasti i opozicije. "Pitanje je da li će oni moći da se pomere ka formiranju vlade nacionalnog jedinstva", rekao je taj neimenovani predstavnik Stejt departmenta, konstatujući pritom da predstavnici opozicije u Nemačku stižu usred pregovaračkog procesa o tome kako bi mogao da izgleda politički dogovor strana u Ukrajini.

AFP navodi da se kontaktima sa opozicionim liderima nastavlja s pritiskom na ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, dok se američka administracija konsultuje sa Kongresom o mogućem uvodjenju sankcija za Ukrajinu.

Agencija dodaje i da je najava iz Stejt departmenta o Kerijevom susretu sa predstavnicima opozicije usledila nekoliko sati pošto je opoziciju Janukovič optužio u četvrtak da je neodgovorna i da podstiče napetost u zemlji.

Rojters navodi da će se Keri tokom trodnevne posete Nemačkoj sastati u Berlinu i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom.

Britanska agencija dodaje da je ovo Kerijev prvi susret sa Merkelovom od kako se iz prošle godine obelodanjenih dokumenata saznalo da je Vašington prisluškivao gradjane EU i mobilni telefon nemačke kancelarke.

Američki državni sekretar će se sresti i sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i, kako agencije navode, njihov razgovor će biti koncentrisan na konflikt u Siriji i bliskoistočni mirovni proces.

Naknadno će biti sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i specijalnim izaslanikom za Siriju Lahdarom Brahimijem biti održan trilateralni razgovor, neposredno po završetku prve runde sirijskih ženevskih mirovnih pregovora usmerenih na okončanje trogodišnjeg građanskog rata. Keri će kasnije tokom dana iz Berlina otići u Minhen na godišnju bezbednosnu konferenciju, gde će približno 20 šefova država i vlada i 50 ministara spoljnih poslova i odbrane diskutovati o svetskim kriznim žarištima i konfliktima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: