Cucić: U Srbiji 57.000 izbeglica

U Srbiji trenutno ima više od 57.000 izbeglica i oko 209.000 interno raseljenih, rekao je komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2013.

15:13

Default images

"Trenutni broj lica sa izbegličkim statusom u Srbiji je 57.247, a interno raseljenih 209.112. Ove godine zatvoreno je osam kolektivnih centara, a u preostalih 25 smešteno je 1.977 lica. Njihovo zatvaranje predviđeno je u naredne tri godine", rekao je Cucić.

Kako se navodi u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, sledeće godine prioritet će biti rešavanje potreba povratnika, a sredinom godine biće useljeni prvi korisnici Regionalnog stambenog programa.

"Tokom 2014. godine Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije biće posvećen uspostavljanju što efikasnijih procedura u oblasti azila i obezbeđivanju trajnih smeštajnih kapaciteta za tražioce azila", kazao je komesar.

Prema njegovim rečima, u sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP)otvoren je novi rok za podnošenje zahteva za bivše nosioce stanarskog prava u Hrvatskoj, izvan područja od posebne državne brige.

"Sprovođenje prvog talasa RSP-a je u toku i podrazumeva nabavku 70 montažnih kuća i 125 paketa građevinskog materijala za najugroženije izbeglice. Ceo ovaj posao biće završen u narednih pet godina", rekao je Cucić i dodao da je tokom ove godine za izbeglice i interno raseljena lica obezbeđeno 1.643 trajnih stambenih rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: