Ljudi na trgovima, Janukovič u Kini

Dok demonstranti protestuju u centru Kijeva zahtevajući ostavku predsednika Ukrajine, Viktor Janukovič boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 04.12.2013.

09:35

Default images

Kineska državna televizija ČTV izvestila je da je Janukovič rano jutros stigao u grad Sijan na zapadu Kine, u ranije planiranu trodnevnu posetu, tokom koje bi trebalo da potpiše nekoliko ekonomskih sporazuma.

Posle jučerašnjeg neuspelog glasanja za smenjivanje ukrajinske vlade, vođe demonstracija u Ukrajini pozvale su na nastavak uličnih protesta na kojima se okuplja i po 300.000 ljudi, podstaknutih na proteste nakon Janukovičevog odlaganja potpisivanja dugo očekivanog sporazuma kojim bi se uspostavile trajne političke i ekonomske veze Ukrajine sa Evropskom unijom.

Janukovič je pokušao da najavom namere da obnovi razgovore s Briselom, smiri gnev javnosti, ogorčene i silom koju policija koristi protiv demonstranata. Istovremeno, premijer Ukrajine Mikola Azarov pozvao je opoziciju da zaustavi eskalaciju tenzija, u trenutku kada zemlju potresa najgora politička kriza u poslednjih 10 godina i upozorio demonstrante da će svako ko bude okrivljen za kršenje ustava i zakona biti kažnjen.

"Pozivam na zaustavljanje eskalacije političkih tenzija", rekao je Azarov na početku prvog sastanka kabineta koji je održan otkako su u Kijevu počeli masovni ulični protesti. U govoru koji su mediji uživo prenosili, on je upozorio i da je vlada pokazala toleranciju i spremnost na dijalog tokom protesta i pozvao sve političke snage da izbegnu dalje zaoštravanje tenzija.

"Svi moraju da shvate da su ustav i zakoni ove zemlje na snazi i da nikom nije dozvoljeno da ih krši... Svi oni koji budu okrivljeni za nezakonita dela odgovaraće za to", istakao je ukrajinski premijer, kako prenosi Rojters.

S druge strane, zemlje-članice NATO apelovale su na ukrajinsku vladu i opoziciju da pregovorima reše političku krizu, a osudile su preterenu upotrebu policijske sile nad proevropskim demonstrantima u Kijevu.

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od svake vrste provokacije i nasilja", dodaje se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova 28 zemalja članica NATO-a, izdatom sinoć. Pozivajući predstavnike ukrajinske vlade i opozicije na dijalog, ministri su apelovali na Vladu u Kijevu da "sluša glas svog naroda koji želi da živi slobodno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: