Kvorum jedva skupljen za budžet

U Skupštini je s kašnjenjem zbog kvoruma počela rasprava o budžetu za 2014. Ministar Krstić kaže da je ovakav budžet potreban da bismo izbegli grčki scenario.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.12.2013.

13:03

Default images

Predlog budžeta treba da obrazlaže ministar finansija Lazar Krstić.

Početak sednice bio je zakazan za 10 sati, a poslanici su rad počeli sa 40 minuta kašnjenja postavljanjem poslaničkih pitanja, što je predviđeno svakog utorka i četvrtka na početku radnog dana.

Poslanici su pitanja postavljali do 11.20, nakon čega su obavešteni o odlaganju početka rasprave o predloženom državnom budžetu za 2014.

O odlaganju rasprave za 11.40 poslanike je bez obrazloženja obavestio predsedavajući Konstantin Arsenović. Na kraju dela sednice za postavljanje pitanja, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kazao je da se do sada nije dešavalo da parlament počne rad sa 40 minuta kašnjenja.

"Kada se raspravlja o budžetu, a vladajuća većina 40 minuta ne može da prikupi kvorum, to je znak da je vlada pala. Nismo dobili objašnjenje ni izvinjenje zašto sednica kasni 40 minuta", kazao je Milivojević.
Tanjug
Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da će DS tražiti da se predlog budžeta za sledeću godinu povuče, jer će, kako je istakao, doživeti krah kao i budžet iz 2013.

On je rekao novinarima u Skupštini Srbije da je cena budžeta povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice, a da nema nikakvog socijalnog momenta da to kompenzuje. "DS tvrdi da vlada garantuje svim građanima da će svake godine njenog mandata živeti sve lošije", rekao je Đelić.

On je naveo da se u vladinoj strategiji navodi da će rast plata i penzija biti ograničen na jedan do 1,5 odsto godišnje. Đelić je naveo da će javni dug biti povećan sledeće godine za oko šest milijardi evra. Prema njegovoj oceni, efekat smanjenja zarada u javnom sektoru neće biti dovoljan ni za pokrivanje polovine garancija za Srbijagas.

DS će, kako je kazao, predložiti amandman kojim će tražiti da se ne povećava PDV na IT opremu sa osam na 20 odsto.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je danas u Kažiprstu B92 da će ta stranka podržati budžet ukoliko se usvoje amandmani koje je tražila Skupština Vojovodine.
Tanjug
Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je predloženi državni budžet Srbije za 2014. zbir višegodišnjih slabosti, kukavičluka i "gluposti politika i političara" koji su vodili državu. Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je budžet najjasnije ogledalo stanja u kojem je država i da je ono što je dobro u predlogu budžeta za 2014. iskrenost onoga ko ga je napravio.

Jovanović je kazao da će rasprava o budžetu prvi put početi bez pitanja opozicije "Zašto nas lažete, kada nerealno projektuje prihode i prikazujete stvarne rashode?" Jovanović smatra da je ključna slabost budžeta nespremnost Vlade da uspostavi "normalne odnose u društvu".

"Budžet nema razvojnu perspektivu niti je reformski, već je budžet kontinuiteta; i u 2014. godini će se nastaviti slabosti iz prethodnih godina", rekao je lider LDP i naveo da će manjak u budžetu 2014. biti skoro dve milijarde evra i da će država morati da se zaduži za više od šest milijardi evra.

Na pitanje da li će LDP podržati usvajanje budžeta, Jovanović je naveo da nije prihvatljivo da podrži budžet samo zato što je neko prestao da laže građane i počeo da iskreno govori o zaduženju i o "rupi u finansijama".

Jovanović je rekao da je za podršku LDP potrebno da se jasno govori i radi na reformama, pre svega u socijalnoj politici i propisima o radu.

Narodni poslanik DSS Nenad Popović izjavio je danas da ta stranka neće glasati za usvajanje seta ekonomskih zakona jer se, kako je
rekao, oni odnose samo na fiskalnu konsolidaciju bez razvojnih mera. "Predloženi zakoni ne daju odgovor na ključno pitanje, a to je kako
otvoriti nova radna mesta i razviti Srbiju", rekao je Popović novinarima u Skupštini Srbije.

Popović je izrazio uverenje da bi trebalo uraditi novi rebalans budžeta Srbije za 2013. godinu zbog znatno manjih prihoda od projektovanih.
Kako je naveo, važećim rebalansom predviđeno je da prihodi iznose 873 milijarde dinara, a za prvih 10 meseci naplaćeno je 659 milijardi.

To znači da bi prihodi za dva meseca trebalo da budu 213 milijardi dinara, što je ocenio nemogućim, jer je najbolji mesečni priliv sredstava u budžet u 2013. iznosio 80 milijardi.

"Siguran sam da nas čeka rebalans i nadam se da ćemo o tome čuti mišljenje ministra finansija", kazao je poslanik DSS.

SPS i PUPS podržavaju predlog budžeta

Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) najavili su podršku predlogu budžeta za narednu godinu, ističući da je reč o realnom predlogu, koji pri tome uvažava i socijalno stanje u državi.

Poslanik SPS Dejan Radenković rekao je novinarima u parlamentu da je budžet realno projektovan, da su predviđeni prihodi i rashodi i da nema prikrivenih "ni prihoda ni rashoda".

"Ovo je realno stanje. SPS smatra da je budžet dobar i mi nemamo primedbe budući da je budžet prvi put realno projektovan", rekao je Radenković.

Poslanik PUPS-a Moma Čolaković kazao je da će budžet prvi put biti doneti na vreme, tj. u zakonskom roku, do 15. decembra.

"Budžet se zasniva na principima koje je izneo premijer Ivica Dačić u ekspozeu prilikom rekonstrukcije vlade i da je on za nas prihvatljiv", rekao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, predlog budžeta uvažava socijalne probleme prisutne u državi, obezbeđuje isplatu svih socijalnih davanja i penzija za celu 2014. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: