Potpisi za referendum o manjinama

U organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, u Hrvatskoj počelo prikupljanje potpisa za referendum o manjinama.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 17.11.2013.

11:29

Default images

Predstavnici Štaba najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra, a za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti oko 470.000 potpisa građana.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u subotu da bi svaka inicijativa koja bi išla za smanjivanjem prava manjina bila korak unazad i ne bi bila dobra za hrvatsku budućnost.

On je dodao da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i da je "upravo njen pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata društvene stabilnosti".

Linta: Udruženja izbeglica osuđuju prikupljanje potpisa

Koalicija udruženja izbeglica najoštrije osuđuje početak prikupljanja potpisa za referendum protiv ćirilice, rekao je danas Tanjugu predsednik te koalicije Miodrag Linta, koji smatra da bi to značilo smanjivanje prava srpskoj nacionalnoj zajednici.

"Navedena inicijativa ima za cilj da kod Srba stvori osećaj neizvesnosti i straha i da im nametne optužbu da su kao narod kolektivno krivi za ratna dešavanja", ocenio je Linta, koji je i poslanik Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog toga je navedena inicijativa za referendum "anticivilizacijska i uperena protiv temeljnih evropskih vrednosti - ljudskih prava, tolerancije i poštovanja kulturne i jezičke različitosti".

Koalicija udruženja izbeglica apeluje na Evropsku uniju i druge međunarodne organizacije, pre svega na Savet Evrope i OEBS, da javno osude prikupljanje potpisa o, kako kaže Linta, smanjivanju prava Srba.

On je dodao da Koalicija poziva međunarodne organizacije i da, s druge strane, osude antisrpsku kampanju koja već mesecima traje u Hrvatskoj, kao i brojne incidente koji su, ističe, upereni protv Srba i predstavljaju govor mržnje.

"Koalicija udruženja izbeglica, takođe, traži da Hrvatska konačno u potpunosti sprovede ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je usvojen još daleke 2002. godine", kazao je Linta.

Po navedenom zakonu i zakonima koji iz njega proizilaze, naveo je on, Srbi imaju pravo na slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u opštinama i gradovima gde ih ima više od 33 odsto prema popisu stanovništva.

"Prema rezultatima popisa iz 2011. godine, Srbi to pravo treba da ostvare u 21 opštini i dva grada - Vukovaru i Vrbovskom", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: