Mali i Vesić vode Beograd?

Kandidati za šefa privremenog organa u Beogradu su Siniša Mali ili jedan od saradnika ministra Krstića, piše Blic. Novosti saznaju da u upravu ide Goran Vesić.

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 06.11.2013.

21:15

Default images

Odluku o novom šefu privremenog organa u Beogradu prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doneće do nedelje, piše Blic.

Na to mesto biće postavljen njegov savetnik za finansije i privredu Siniša Mali ili jedan od saradnika ministra finansija Lazara Krstića, sazanje nezvanično Blic.

Prema sazanjima Blica, kandidat koji je trenutno saradnik ministra Krstića, radio je za poznatu konsultantsku firmu “Mikinzi” u Njujorku.

Siniša Mali je bio angažovan na dovođenju Lazara Krstića, a veliku ulogu imao je i u sklapanju državnih sporazuma sa UAE, podseća ovaj list.

Kako je Dragan Đilas 24. septembra razrešen sa dužnosti gradonačelnika, nastupio je njegov tehnički mandat, koji je istekao krajem oktobra.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, privremeni organ čine predsednik i četiri člana, i taj sastav mora da održava stanje gradskog parlamenta.

I Novosti javljaju da bi konačan dogovor o formiranju petočlanog prinudnog veća u prestonici trebalo da se postigne tokom predstojećeg vikenda. Očekuje se da Vučić i Dačić tada "pečatiraju" i politički pakt o Beogradu s kojim će izaći pred koalicione partnere, pišu Novosti.

Tako bi spisak predstavnika privremene beogradske vlasti trebalo da usvoji Vlada na redovnom zasedanju iduće nedelje. Istovremeno bi tog dana počeo da teče i rok od dva meseca posle koga moraju da se raspišu vanredni izbori u Beogradu.

Ukoliko bi se taj ritam ispoštovao, glasanje u Beogradu bi moglo da se održi najranije 5. januara, a najkasnije 9. marta.

Bivši funkcioner DS-a Goran Vesić je za NIN potvrdio da bi prihvatio da bude na čelu privremene uprave ukoliko bi mu to bilo ponuđeno, jer smatra da to može da radi. On navodi da je već vodio JKP "Zelenilo“, "Pijace“ i "Adu Ciganliju“, kao i da je bio član IO Beograda kad je Đinđić bio gradonačelnik.

Prema saznanjima Novosti, u dogovore oko nove privremene uprave biće uključen i LDP, jer opozicione DS i DSS odbijaju da delegiraju predstavnike.

"Vučić i Dačić odlučuju o ulasku LDP"

List Danas se bavio pitanjem zašto još nema najavljivane privremene uprave u Beogradu.

"Najbolje bi bilo da pitate Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu zbog čega kasni sa slanjem poziva za dostavljanje imena kandidata za članove privremenog organa grada Beograda. Oni nam još ne šalju poziv, iako ga mi očekujemo svakog dana. Jedini problem zbog kojeg, možda, na nivou Vlade Srbije sve kasni jesu dešavanja u vezi s kosovskim izborima. Ostaje pitanje, međutim, zašto Ministarstvo ne šalje? Ne znam gde je zapelo u Ministarstvu, zaista", upozorava u izjavi za Danas Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda, odgovarajući na pitanje ko snosi odgovornost za kršenje svih obećanja i najava u vezi s formiranjem privremenog veća u prestonici.

Prema rečima Jovičića, još se ne zna ni koliko će koja politička stranka imati mesta u privremenom veću, a kamoli ko su kandidati i budući predsednik.

"Nadam se da će to biti definisano do kraja ove i početkom sledeće nedelje. Time bi trebalo da se bavi Vlada Srbije, odnosno Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Oni će doneti odluku i o tome da li će LDP ući u privremeni organ vlasti“, najavio je Jovičić za Danas.

List podseća da je krajem oktobra najavljeno da će u "narednih nekoliko dana" biti okončan ceo proces uspostavljanja privremenog organa gradske vlasti, odnosno da će biti poznati svi članovi i predsednik tog tela i da će početi sa obavljanjem svojih dužnosti, a da se to još nije dogodilo.

Istovremeno, predstavnici vladajućih stranaka upozoravali su kako je bitno da privremeni organ što pre počne da radi zbog smanjenja odliva novca kroz sive tokove, iznosili su tvrdnje da su desetine miliona evra u Beogradu odlaze u pogrešnom pravcu, da je u interesu građana da se što pre tome stane na put, podseća Danas.

U Ministarstvu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Danas nije uspeo da dobije informaciju kada će poslati poziv strankama u Skupštini grada i zašto se ovoliko kasni.

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu, izjavio je 30. oktobra da će 31. oktobra poslati poziv svim političkim strankama koje imaju odbornike u gradskoj skupštini da dostave imena kandidata za članove privremenog organa.

"Kada u Ministarstvo dođu svi predlozi, sastavićemo predlog odluke o raspuštanju Skupštine grada i predlog rešenja o imenovanju privremenog organa sa predsednikom i četiri člana. Očekujemo da posle toga, na prvoj sednici Vlade, ove odluke budu usvojene. Pretpostavljamo da će to sve da se okonča u sledećoj nedelji i da će Beograd dobiti privremeni organ“, rekao je Stevanović prošle srede, podseća ovaj beogradski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: