Skupština: Od Erdogana do feta sira

DSS je u Skupštini Srbije pitala vladu kakva će biti reakcija države na izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.10.2013.

12:34

Default images

Poslanik DSS Miloš Aligrudić pitao je šta će država da izjavi nakon jučerašnje izjave turskog premijera na Kosovu. Erdogan je juče tokom posete Kosovu rekao da je to njegova "druga zemlja" i dodao: "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska".

Istovremeno je LDP u skupštini pitala Vladu da li će jedan deo Srbijagasa postati vlasništvo Rusije.

Poslanik LDP Kenan Hajdarević je u delu sednice za pitanja poslanika rekao da niko nije čuo od ministarke energetike Zorane Mihajlović i ministra privrede Saše Radulovića konkretne mere za restrukturiranje Srbijagasa za koji je kazao da je u teškom stanju.

Poslanik je upitao zašto vlada ne ukine posrednika pri uvozu gasa, zašto ne pokrene inicijativu za povećanje rudne rente koja je tri odsto za NIS, a sedam odsto za ostale i tako donekle obezbedi neka sredstva koja će omogućiti bolje poslovanje.

Hajdarević je kritikovao vladu da krši Zakon o javnim preduzećima koji obavezuje ukidanje upravnih odbora i formiranje nadzornih odbora. Poslanik iz kluba Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović pitao je ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović kako ministarstvo planira da se izbori sa nedostatkom stručnog medicinskog kadra, dok je poslanica Socijalističke partije Srbije Stefana Miladinović pitala ministra prosvete Tomislava Jovanovića da li ministarstvo planira da u zakup ponudi školske objekte u seoskim sredinama koji se ne koriste.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Mirko Čikiriz pitao je Vladu da li brine o tome ko će naslediti Đorđa Mihajlovića, čuvara srpskog vojnog groblja Zejtinlik, koji ima 85 godina.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pokazao je feta sir za koji tvrdi da je biljnog porekla, proizveden od nepoznate sirovine, da se prodaje na sivom tržištu po ceni od 180 dinara i da se potošači dovode u zabludu jer se nigde ne pominje da sir nije životinjskog porekla.

On je ukazao na pogubne efekte genetski modifikovane hrane po srpsku poljoprivredu i pozvao poslanike da podrže Predlog zakona o genetski modifikovani organizmima koji je podnela ta stranka.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović zamolio je Milivojevića da ubuduće u skupštinsku salu ne unosi hranu bilo biljnog bilo životinjskog porekla.

Poslanik PUPS-a i potpredsednik parlamenta Konstantin Arsenović je povodom pisanja pojedinih medija da je jedini razlog što je predloženo povećanje broja potpredsednika parlamenta sa pet na šest taj što Arsenović zbog godina ne može često da zamenjuje predsednika parlamenta i to što je jedini iz vladajuće koalicije, kazao da je spreman da podnese ostavku na tu funkciju.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je kazao da je ponosan na sve potpredsednike Skupštine, da svi rade na najbolji mogući način i da je životno iskustvo Arsenovića velika prednost.

"Žao mi je što je to neko mogao da pomisli i drago mi je što ste deo našeg tima", kazao je Stefanović Arsenoviću.

Posle pitanja, poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o legalizaciji objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: