Inspekcija oružja u Siriji u utorak

Organizacija za zabranu hemijskog oružja počeće inspekciju sirijskog arsenala najkasnije do utorka sledeće nedelje, navedeno je u nacrtu sporazuma.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

11:03

Default images

Prema nacrtu, o kome će se večeras glasati, takođe se pozivaju članice ove organizacije da daju donacije za finansiranje brze operacije uništavanja sirijskog hemijskog oružja koja je dogovorena izmedju Rusije i SAD.

Stručnjaci UN obići će sedam lokacija širom Sirije na kojima su, kako se tvrdi, izvedeni napadi hemijskim oružjem, saopštila je danas svetska organizacija.
Stručnjaci imaju za cilj da do kraja oktobra sačine sveobuhvatan izveštaj "zasnovan na nizu tvrdnji... od kojih je utvrdjeno da je na sedam lokacija neophodno sprovesti istragu", navodi se u saopštenju, javio je AFP.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) zakazala je sastanak na kome treba da odobri američko-ruski plan o hitnoj verifikaciji, obezbeđivanju i uništavanju sirijskog arsenala otrovnog gasa i nervnih agensa.

OPCV se sastaje večeras u 22 sata da bi odobrio plan koji je napravljen tokom pregovora iza zatvorenih vrata koji su trajali skoro dve nedelje. Pregovori su trajali uporedo sa pregovorima u Njujorku o tekstu rezolucije Saveta bezbednosti UN o tom planu.

Savet bezbednosti UN danas bi mogao da glasa o nacrtu rezolucije o uništenju sirijskog hemijskog oružja, nakon što su svetske sile sinoć postigle dogovor o nacrtu.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN -Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, dogovorile su se sinoć o nacrtu obavezujuće i primenjive rezolucije, prenose agencije.

Ako bude usvojena, to će biti prva rezolucija o Siriji koju je SB UN usvojio od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011, u kome je do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

UN su, takođe, pozvale ministre vodećih svetskih sila da na današnjem sastanku pokušaju da odrede datum za održavanje mirovne konferencije o Siriji.

Nacrtom rezolucije nije predviđeno da odmah budu uvedene mere protiv Sirije zbog napada hemijskim oružjem prošlog meseca u predgrađu Damaska, ali su predvijdne sankcije posle novog glasanja ako ne bude poštovan plan o razoružavanju.

"Sud za ratne zločine u Damasku"

Grupa međunarodnih stručnjaka za ratne zločine založila se danas za formiranje suda za ratne zločine u Damasku u kom bi se sudilo istaknutim sirijskim političarima i vojnicima po okončanju gradjanskog rata u Siriji.

Profesor Majkl Šarf sa američkog privatnog istraživačkog univerziteta CWRU rekao je za AP da mnoge ključne ličnosti iz drugih nacionalnih i medjunarodnih tribunala za ratne zločine, zajedno sa sirijskim pravnicima, političarima i liderima, već skoro dve godine rade na izradi nacrta o formiranju takvog suda.

Šarf je rekao da je grupa sada istupila sa ovom idejom kako bi se pitanje odgovornosti za ratne zločine u sirijskom gradjanskom ratu uvelo u medjunarodnu raspravu o Siriji.

Profesor Šarf je, takodje, izrazio nadu da će ova inicijativa sprečiti borce u sirijskom sukobu da počine nove zločine, poput napada u predgradjima Damaska od 21. avgusta, kada je, kako se tvrdi, upotrebljeno hemijsko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: