Klinton: Rusija iskreno da pomogne

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio "važan korak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

22:13

Default images

Klinton je posle sastanka sa američkim predsednikom Barakom Obamom takođe upozorila Rusiju da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza ili će se "smatrati odgovornom" i istakla da nova inicijativa ne sme biti izgovor za odlaganje ili opstrukciju.

Ona je, kako prenosi AFP, pozvala Kongres da podrži Obamin poziv za podršku vojne akcije protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada kao kazna za napad hemijskim oružjem na predgrađe Damaska 21. avgusta.

"Ako režim odmah preda svoje rezerve (hemijskog oružja) pod međunarodnu kontrolu, kako je predložio državni sekretar Džon Keri i Rusi, to bi bio važan korak", navela je Klinton, koja je potencijalni kandidat za predsedničke izbore 2016.godine.

Ali, dodala je, to ne može biti još jedan izgovor za odlaganje i opstrukciju, a Rusija mora iskreno da podrži napore međunarodne zajednice ili će se "smatrati odgovornom".

Javna podrška Klintonove napadima na Siriju je ohrabrenje za Obamu, budući da je ona i dalje izuzetno popularna, posebno među demokratama, navodi AFP.

"Predsednik i ja smo razmotrili danas ove izazove", rekla je Klintonova i dodala: "Nastaviću da podržavam njegove napore. A nadam se da će to učiniti i Kongres."

Ranije danas je javljeno da će Rusija pokušati da ubedi vlasti u Damasku da zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbegao napad SAD na Siriju. Sirijski ministar inostranih poslova je pozdravio oaj predlog Rusije.

Američki Senat glasaće u sredu da li da razmatra podršku rezoluciji predsednika Baraka Obame, kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, najavio je lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

Savetnica za bezbednost američkog predsednika Suzan Rajs izjavila je nešto ranije da eventualna vojna intervencija u Siriji neće biti slična intervenciji na Kosovu 1999. Rajsova je rekla da će biti "limitirana i precizna akcija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: