Đilas bi sa Jovanovićem na izbore?

Predsednik DS Dragan Đilas namerava da predsedniku LDP Čedomiru Jovanoviću ponudi zajednički izlazak dve stranke na lokalnim izborima, saznaje Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

20:22

Default images

Kako list navodi Đilas će Jovanoviću predložiti da DS i LDP u koaliciji izađu na izborima u Voždovcu i, ako budu raspisani, na izborima za novu gradsku vlast u Beogradu.

Lider demokrata i gradonačelnik je uveren, kako saznaje Danas, da bi zajednička lista DS i LDP za Beograd mogla da osvoji 40 odsto glasova i izjednači se s onim što za sebe očekuju naprednjaci i socijalisti.

Pretpostavlja se da će prevremeni izbori u prestonici biti održani u decembru, zajedno sa redovnim u gradskoj opštini Voždovac, i to tako što će SPS, aktuelni koalicioni partner DS, izazvati blokadu rada Skupštine grada.

Đilas, kako piše Danas, od ranije planira da DS nastupi u koaliciji sa LDP na voždovačkim izborima, ali nakon što je postalo jasno da partneri s republičkog nivoa SNS i SPS planiraju da u skoroj budućnosti promene vlast u Beogradu, odlučio je da proširi svoju ponudu.

Jedinstvena lista demokrata i liberala u glavnom gradu takođe bi mogla da bude uvertira za njihovo buduće zajedničko delovanje, što je inicijativa koju je LDP pokrenuo prošle sedmice. „Politička i ekonomska programska platforma koju bi DS i LDP napravili za izbore u Voždovcu i Gradu Beogradu pokazala bi da smo u stanju da tesno sarađujemo, a izborni nastup na istoj listi mogao bi da bude test za nešto slično i na republičkom nivou“, rečeno je Danasu u najužem vrhu DS.

Što se tiče rezultata koji bi ovakva lista mogla da osvoji u Beogradu, demokrate računaju na oko 40 odsto glasova. „Mi bismo sami na gradskim izborima dobili oko 30 odsto, LDP oko šest, plus sinergija koja bi nastala, i došli bismo do 40 odsto“, kažu oni.

Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos Stratedžik marketinga, u izjavi za Danas ukazuje da se ne može sa sigurnošću računati na to da bi zajednička lista DS i LDP dovela do pukog sabiranja podrške koju dve partije imaju u prestonici. „Postoji mogućnost da se na taj način utiče na deo neopredeljenih, ali je teško reći koliki je to procenat. Znamo da je DS od prošlih izbora dosta izgubila na podršci, a znamo i to da LDP nije na tome dobio. Ono što bi možda doprinelo angažovanju jednog dela birača je slanje zajedničke jake i jasne poruke dve stranke, a ne računice o zbrajanju glasova“, objašnjava Bogosavljević.

Bogosavljević dodaje da istraživanja pokazuju da između DS i LDP postoji „duboki jaz, mada više personalni nego programski“. „Vidljive personalne netrpeljivosti između funkcionera DS i LDP utiču na birače udaljavajući ih od stranaka. To pokazuje i činjenica da, čak i kad je DS padao, LDP nije rastao. Jedan deo razočaranih simpatizera demokrata nije prelazio kod liberala, već je uglavnom odlazio u neopredeljene“, komentariše Bogosavljević.

Dragan Đilas je, na konferenciji za novinare, ponovio da se ne plaši „istraga, smena i izbora“ jer zna kako se radilo u Beogradu u proteklih pet godina koliko je gradonačelnik. Kako je istakao, sadašnja vlast je imala priliku da u proteklih 13 meseci ispita sve u vezi s poslovanjem Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: