Opoziv iz Vatikana zbog pedofilije

Vatikan je opozvao svog ambasadora u Dominikanskoj Republici i suspendovao ga dok traje istraga, nakon što su ga lokalni mediji optužili za pedofiliju.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2013.

10:17

Default images

Dominikanski državni tužilac je kasnije najavio da je imenovan specijalni tužilac koji treba da sprovede istragu protiv nadbiskupa Josefa Vesolovskog koji je bio nuncio, odnosno ambasador u Santo Domingu skoro šest godina.

Portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi, kaže da je i Sveta stolica zbog optužbi za pedofiliju pokrenula istragu protiv Vesolovskog koji je opozvan, prenosi Rojters.

"On je suspendovan i Sveta stolica je počela istragu", rekao je Lombardi.

Nekoliko nedelja nakon što je u martu izabran za prvog papu koji nije iz Evrope u poslednjih 1.300 godina, papa Franjo je najavio da će crkva iskoreniti pedofiliju među sveštenicima i pobrinuti se da zlostavljači budu kažnjeni.

Monsinjor Agripino Nunjes Koljado, crkveni zvaničnik u Dominikanskoj Republici, rekao je da je Vatikan reagovao čim je papa obavešten o navodnim "prestupima" Vesolovskog.

On je dodao da bi Vatikan mogao kazniti Vesolovskog, ali da će u karipskoj državi možda imati imunitet od krivičnog gonjenja zato što kao nuncio ima diplomatski status.

Dominikanski državni tužilac Fransisko Dominges Brito rekao je novinarima da će tokom istrage biti uzeti u obzir dominikanski zakon i međunarodno pravo, imajući u vidu diolplomatski status Vesolovskog.

Tužilac za distrikt Santo Domingo, Jeni Berenise Rejnoso, kaže da je istraga pokrenuta zbog optužbi koje su objavile dve lokalne tv stanice u ponedeljak.

Ona je navela da protiv Vesolovskog mora biti sprovedena istraga i da on mora biti kažnjen u Dominikanskoj Republici. Nije poznato gde se Vesolovski nalazi. Lokalni mediji su javili da je napustio karipsku zemlju početkom avgusta. On je drugi poljski sveštenik u Dominikanskoj Republici koji je ove godine optužen za pedofiliju.

Dominikanske vlasti vode istragu i protiv Vojćeha Gila koga je u maju suspendovao njegov verski red iz ruralne parohije Hunkalito nakon što su ga lokalni stanovnici optužili da uznemirava dečake na oltaru.

Gil je bio na odmoru u Poljskoj kada je suspendovan, saopštila je crkva. Nije poznato da li se vratio u Dominikansku Republiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: