Srpski mornar 18 dana bez hrane

Brod "Istra" je zarobljen u alžirskoj luci Bežaji, bez dozvole da isplovi. Posada, u kojoj je i jedan Srbin, je 18 dana bez hrane i mogućnosti da napusti brod.

Izvor: RTS, Novi list

Četvrtak, 08.08.2013.

20:30

Default images

Ambasador Srbije u Alžiru Miroslav Šestović uspeo je u međuvremenu da stupi u kontakt s lukom Bežaja čiji su agenti obećali da će posadi broda "Istra" sutra biti isporučena hrana.

Među 11 članova posade broda "Istra" je i nekoliko državljana Hrvatske i jedan iz Srbije. Oni su ukotvljeni u alžirskoj luci koja im je dala dozvolu za plovidbu, ali ne i za iskrcavanje. Brod je bez goriva, pa ne može da plovi, a mornari su bez hrane. Na kopno ne mogu, jer za to nemaju potrebne dozvole alžirskih vlasti.

Robu kompanije "Evrošiping" iz Kopra isporučili su u alžirsku luku Bežaja, a od tada sa vlasnicima broda nemaju nikakav kontakt. Jedan od članova posade Petar Perović kaže da su gladni i da im je pomoć neophodna. "Već 18 dana smo bez hrane, praktično na testeninama. Imamo još vodu, paradajz, konzervu i hleb - to nam je još ostalo. Imamo problema, gazda se ne javlja, obratili smo se svim institucijama", priča Perović.

Na telefone kompanije "Evrošiping", koja je vlasnik broda, niko se nije javljao, prenosi RTS.

Za posadu broda, ipak, najkorisnije bi bilo da dođu do goriva kako bi mogli da odu do Španije. Međutim, i to je problem. Kako piše hrvatski "Novi list", Sindikat pomoraca Hrvatske u Rijeci je upoznat sa teškom situacijom u kojoj su se našli mornari, među kojima je nekoliko Hrvata, ali kažu da za sada nisu primili službeni zahtev da se mornarima pomogne i da se vrate u Hrvatsku.

Zvaničnik hrvatskog sindikata pomoraca Predrag Bazoduro kaže da taj sindikat još nije dobio ni konkretan odgovor od hrvatskog dela posade tog broda na pitanje o tome što misle da bi se za njih moglo uraditi.

Prema njegovoj oceni, brodu bi trebalo obezbediti gorivo koje bi im bilo dovoljno da brod doplovi do Kopra. "Ipak, pitanje je da li bi im i to bilo dovoljno", rekao je Brazoduro objasnivši da, s obzirom na to da nije primljen službeni zahtev za repatrijaciju, za sada nisu aktivirani nikakvi mehanizmi prevoza hrvatskih pomoraca.

"Najveći je problem u tome što ovde nema nikoga ko bi mogao da posreduje, jer sve mora ići preko kancelarije u Londonu", istakao je Brazoduro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: