Četvrtak, 08.08.2013.

16:24

"Nećemo jednokratna rešenja"

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da se pitanja lečenja dece u inostranstvu i transplantacija organa ne mogu razrešiti ad hok regulativom.

Izvor: B92

Default images

Ona je, povodom odlaganja izrade pravilnika o lečenju dece u inostranstvu, gostujući u vestima B92, navela da je suština oba problema "veoma delikatna".

Istakla je da Ministarstvo zdravlja radi na njihovom rešavanju i na novoj regulativi, ali je podvukla i da se moraju uzeti u obzir i etički, stručni i formalno-pravni aspekti problema.

"Ne možemo donositi akta za jednokratnu upotrebu", rekla je ministarka i dodala da će petoro dece sa srčanim problemima, koji iziskuju transplantaciju, biti uskoro pregledani kod domaćih i stranih stručnjaka, a zatim će biti odlučeno i o daljim koracima ka transplantaciji.

Govoreći o elektronskim knjižicama, ministarka je navela da više nije pitanje da li se nešto mora ili ne mora, jer je to već regulisano zakonom iz 2011. godine, ali se taj zakon nije primenjivao.

"Tu nikakav novac nije sada uložen, sve je završeno još 2011. godine. Kako se taj zakon nije počeo odmah primenjivati, mi ćemo pomeriti rok, a očekujem da će standard građana rasti i da 2015. ili 2016. za većinu neće biti problem da izdvoje 500 dinara za knjižicu. I milion sugrađana će dobiti besplatne knjižice. Svi znamo da je teško šestočlanoj porodici da izdvoji 3.000 dinara na knjižice, ali onaj koji može sada da je nabavi i sebi olakša, on će to uraditi. Jasno je da su one komfornije", objasnila je ona.

Na konstataciju da "komfornija knjižica" ne znači mnogo ako u apotekama nema lekova, Slavica Đukić Dejanović je rekla da "nestašica lekova znači da se lekovi ne proizvode ili ih nema u Srbiji", dodavši da sada nije tako.

"Kada ga ima u Srbiji, ali ne u apotekama, to znači da je zatajilo snabdevanje. Kada rezerve idu ka kraju, trebalo bi nabaviti nove količine. Zakon o javnim nabavkama iziskuje dobro planiranje i domaćinski odnos, a ja ću insistirati da se tako odnose oni kojima je država poverila važne poslove", rekla je ona.

Govoreći o rezultatima iz Zajače, ona je rekla da se zbog rezultata raduje, jer je kod većine dece koncentracija olova u krvi smanjena.

"Za svako dete napravljen je poseban program praćenja i unapređenja zdravlja, odnosno u slučaju deteta koje ima povećanu koncentraciju, program lečenja. Radićemo na edukaciji izabranih pedijatara, a dala sam i nalog da Zavod za javno zdravlje Šapca i Dom zdravlja urade sve preventivne mere za higijenu i zdrav način života te dece. Ovi rezultati su pokazatelj da zajedničko delovanje daje rezultate", kaže ona.

Upitana da li se možda razmišlja o preseljenju porodica iz industrijske sredine kako bi se izbegli budući rizici po zdravlje, Đukić Dejanovićeva je rekla da se razmišlja o tome, ali da je za to potrebna saglasnost roditelja i dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: