Stigao budući kralj Britanije

Supruga princa Vilijama, Kejt, porodila se u 16.24 u bolnici Sent Meri u zapadnom Londonu i na svet donela budućeg britanskog kralja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

21:31

Default images

Iz dvora je saopšteno, nakon četiri sata od porođaja, da je Kejt u 16.24 na svet donela mušku bebu tešku 3.790 gr. Porođaj je trajao 11 sati, objavio je Telegraf.

I mama i beba su dobro, saopšteno je iz palate Kensigton. Kejt će noć provesti u bolnici, stoji u zvaničnom saopštenju koje prenosi Gardijan. Princ Vilijam je prisustvovao porođaju. Dete će nositi titulu princa od Kembridža.

Vesti o porođaju stigle su iz palate Kensigton, doma u kome živi prinčevski par, što je neuobičajeno, jer ovakve informacije obično stižu iz Bakingemske palate.

Kraljica, vojvoda od Edinburga, princ od Velsa, vojvotkinja od Kornvola, princ Hari i ostali članovi porodice su obavešteni i oduševljeni su vestima, stoji u saopštenju iz palate Kensington.
Prema obièaju, zvanièno saopštenje o roðenju malog princa, koje je potpisao voða medicinskog tima, stavljeno je ispred Bakingemske palate (Foto: Beta/AP)
"I supruga i ja oduševljeni smo dolaskom našeg prvog unuka na svet. To je neverovatno važan trenutak za Vilijama i Ketrin i radosni smo zbog rođenja njihovog prvog deteta. Uloga bake i deke jedinstvena je u svačijem životu, na šta su nam mnogi skrenuli pažnju poslednjih meseci, tako da sam zaista ponosan i srećan što ću biti deda prvi put i radujemo se skorom trenutku kada ćemo videti bebu", naveo je u odvojenom saopštenju princ Čarls.

Kako je na svom nalogu na Tviteru napisao Piter Hant, predstavnik kraljevske porodice za BBC, ne očekuje se da će se princ Vilijam noćas obratiti novinarima povodom rođenja svog sina. On će, kako je naveo Hant, noć provesti u bolnici. Hant je dodao da su Vilijam i Kejt, pre nego što su obavestili njihove porodice, neko vreme proveli grleći svog sina.

"Ne možemo biti srećniji", prenosi Hant reči princa Vilijama.

Sin Vilijama i Kejt je zamenio princa Harija kao trećeg u redu za tron, napisao je Hant na Tviteru.

Ime bebe biće objavljeno po izlasku iz bolnice.
Screenshot/Youtube
Iako datum porođaja nije bio zvanično saopšten, već je kraljevska porodica navela da je termin sredinom jula, ostrvski mediji već danima su ispred bolnice u Londonu čekali kako bi propratili dolazak na svet u ovom trenutku globalno najpoznatije bebe.

Dolazak na svet kraljevske bebe izazvao je pravu histeriju.

Ispred bolnice Sveta Meri u zapadnom Londonu na stotine novinarskih ekipa više od nedelju dana čekalo je kako bi propratili dan kada će se Kejt poroditi.
Brojni graðani ispred palate pokušavaju da fotografišu kraljevsko saopštenje (Foto: Beta/AP)
U petak po podne kraljevska porodica nije htela da potvrdi informaciju koja se pojavila - da su princ i princeza otišli iz porodičnog imanja Kejt Midlton u bolnicu u London. Supruga princa Vilijama trebalo je da se porodi između 20. i 22. jula i to u bolnici u kojoj se oba puta porodila princeza Dajana, a lekarsko osoblje je bilo u pripravnosti od sredine 19. jula. Takođe se već nedeljama spekulisalo da li će biti dečak ili devojčica, a kladionice su veću prednost davale - devojčici.
Londonsko oko (Foto: Beta/AP)
Pored medija, u pripravnosti je bila i britanska prestonica. London je spremno dočekao rođenje prvog deteta princa Vilijama - dolazak bebe je proslavljen ispaljivanjem 62 topovske salve sa londonskog Tauera i uz lajt šou duž reke Temze.

Vlasti Londona su, po objavljivanju vesti o rođenju kraljevske bebe, naložile da jedna od glavnih atrakcija u gradu, panoramski Ferisov točak, poznat i kao Londonsko oko, bude osvetljen crvenim, belim i plavim reflektorima. Fontane na Trafalgar skveru su bile osvetljene plavom bojom. Kako prenosi AP, u Londonskom muzeju već danima se može pogledati izložba odeće bivših kraljevskih beba.

U međuvremenu je britanska kraljevska avijacija princu Vilijamu odobrila dvonedeljno porodiljsko odsustvo.

Kraljevska porodica je, u skladu sa promenama u britanskom društvu, modernizovala svoje stavove prema rođenju dece i roditeljstvu. Vilijamov otac, britanski prestolonaslednik princ Čarls, prisustvovao je rođenju svojih sinova, koji su došli na svet u bolnici, umesto u kraljevskoj palati, kako je ranije tradicija nalagala.

Kolika je histerija zavladala zbog dolaska na svet kraljevske bebe pokazuje i prava kladioničarska groznica u kojoj se, osim na pol i ime bebe, moglo kladiti i na to koje boje očiju će imati kraljevska beba, pa sve do toga kako će se zvati njegova ili njena prva ljubav.

Čestitke stižu, prve preko Tvitera

Foto: Beta/AP
Britanski premijer Dejvid Kameron je brzo reagovao i na svom Tviter nalogu, odmah nakon vesti o porođaju, napisao: "Oduševljen sam rođenjem sina vojvode i vojvotkinje. Cela zemlja će da slavi. Biće divni roditelji", prenosi BBC. On je dodao da je ovo važan momenat za čitavu naciju, ali, "iznad svega prelep momenat za divni par", i dodao da kraljevska porodica treba da zna da ponosna nacija slavi noćas zajedno sa srećnim i ponosnim parom.

Čestitke su preko ove društvene mreže odmah stigle i od zamenika premijera Nika Klega, lidera laburista Eda Milibanda, škotskog prvog ministra Aleksa Salmanda...

Dolazak bebe čestitao je i biskup od Kanterberija. "Neka Bog blagoslovi ovu porodicu i da im ljubav, zdravlje i sreću u njihovom zajedničkom životu".

Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel uputili su čestitke srećnim roditeljima. Oni su poručili da se američki narod pridružuje slavlju, i poželeli sreću i blagoslov. "Vaše dete je došlo u trenutku koji obećava i pruža prilike za saradnju naša dva naroda", naveo je Obama.

Britanski monarh je šef države u 15 zemalja Komonvelta, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Belize, Jamajku.

Kanadski premijer Stiven Harper je čestitao u ime svoje zemlje. "Dolazak novog člana kraljevske porodice, budućeg suverena Kanade, je dugo očekivani trenutak za Kanađane s obzirom na specijalan i topao odnos koji gajimo prema našoj kraljevskoj porodici", naveo je u saopštenju Harper, prenosi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: