Laboratorija droge im ostala u kući

Kuća porodice Veličković u Vinči pre pet godina je zloupotrebljena za proizvodnju droge. Kriminalna grupa je osuđena 2009, ali opasne materije još stoje u kući.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

16:46

Default images

Kada je policija u aprilu 2008. uhapsila tročlanu grupu koja je u Vinči pravila ekstazi, u javnosti je to predstavljeno kao još jedna pobeda nad narko-dilerima.

Iako su članovi grupe još 2009. osuđeni, opasne materije i aparatura za proizvodnju droge još nije uklonjena iz privatne kuće koju su kriminalci koristili i koja skoro šest godina predstavlja opasnost za okolinu.

Da li znate ko su vaši poznanici, prijatelji, komšije? Dobrivoje i Milica Veličković mislili su da poznaju svog prijatelja, koga su znali po imenu Branko, jer im je nekoliko godina pomagao u obavljanju fizičkih poslova.

Dali su mu ključeve kuće u Vinči da je održava i u njoj besplatno stanuje, jer oni žive u Nemačkoj. Međutim, kako kaže Dobrivoje Veličković, nisu znali da je on sa grupom saradnika u njihovoj kući pravio ekstazi

“Pošto sam zatekao neke hemikalije, pitao sam ga: ’Šta radiš?’ On je rekao: ’Održavam crkvene prostorije, drvenarije u crkvama, to je restauracija’ itd. Ja sam to shvatio normalno, pustio ga dalje da stanuje, stanovao je za džabe, samo da mi održava ovaj plac“, objašnjava Dobrivoje Veličković.

Nakon hapšenja, počinje agonija porodice Veličković, jer su policija, tužilaštvo i sud zaboravili na laboratoriju za pravljenje ekstazija.

Pokušaji da stupe u kontakt sa nadležnima i saznaju ko treba da ukloni opasne materije i aparaturu nisu urodili plodom, kaže Milica Veličković.

“Smrad je nepodnošljiv. Ja ne mogu da priđem ni metar vratima, a kamoli nešto drugo. Vidimo isticanje iz bureta. Očaj! Šta da vam kažem?“, kaže ona.

Suđenje optuženima za proizvodnju droge u kući Veličkovića završeno je u aprilu 2009, a tadašnja presuda je kasnije postala pravosnažna.

Mihailo Stojanović osuđen je na osam i po godina zatvora, Georgi Georgievski na osam, a bugarski državljanin Radostin Trenev na četiri godine zatvora:

Međutim, metalno bure sa hemikalijama, veliki broj boca sa oznakama koje pokazuju da se radi o opasnim materijama, vakuumska centrifuga, menzure i slično, ostalo je zaboravljeno u letnjoj kuhinji Veličkovića

Isparenja i curenje hemikalija napravili su veliku štetu. Za skoro šest godina, od kada je opasni materijal uskladišten na tom mestu, uspeo je da izgrize betonski pod, ali i metalna vrata koja se nalaze na ulazu.

Zbog jakog i izuzetno neprijatnog mirisa koji se oseća u prostoriji i izvan nje, komšije su zabrinute, a voćke koje su posađene svuda po dvorištu sada niko ne sme da jede.

“Znamo da je to u toj kućici, da su te hemikalije tu ostavljene. Niko ne dolazi. Zvali smo komišije par puta da dolaze da sređuju to. Prijatelji nam nerado dolaze, jer se oseća povremeno kako vetar dune“, kaže Eva Ivković, jedna od komšinica porodice Ivković.

U MUP-u i Višem sudu u Beogradu B92 danas nije mogao da sazna ko je zaboravio laboratoriju za pravljenje ekstazija u Vinči i kada će je ukloniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: