Dinkić:Ne tražimo ništa, nudimo sve

URS nije prepreka rekonstrukciji i spremni su da zamene svoje ministre ukoliko to zatraže koalicioni partneri i taj zahtev obrazlože, izjavio je Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.07.2013.

16:31

Default images

"Ne tražimo apsolutno ništa od koalicionih partnera i nudimo im sve što žele", rekao je Dinkić novinarima posle sednice Predsedništva URS i podsetio da je vlada mogla da bude formirana i bez te stranke, ali da su ih pre godinu dana "vukli za rukav" da uđu u vladu.

Predsedništvo će, naveo je Dinkić, predložiti Glavnom odboru URS da bude zamenjeno 15 državnih funkcionera, koji ne mogu da prate ritam promena.

"Predsedništvo je zaključilo da su Suzana Grubješić i Verica Kalanović dobro radile svoj posao", rekao je Dinkić.

Lider URS-a je kazao da se Grubješićevoj otvaraju sva vrata u svetu, a da je Kalanovićeva napravila "čudo u svom resoru".

On je napomenuo da ga je Predsedništvo stranke ovlastilo da sa koalicionim partnerima razgovora o sprovođenju rekonstrukcije vlade i da očekuje da će Glavni odbor te stranke u nedelju to i potvrditi.
Foto: Tanjug
"Spremni smo da budemo ocenjeni od drugih. Nažalost ova vlada nema opoziciju i samo javnost može da bude kriterijum za to kako je ko radio", rekao je Dinkić.

Upitan šta će učiniti ako lider naprednjaka Aleksandar Vučić kaže da, na primer Kalanović mora da ode sa mesta ministra za regionalni razvoj, Dinkić je odgovorio da će to biti učinjeno ukoliko Vučić detaljno obrazloži taj zahtev.

"Ako Vučić kaže da je Verica Kalanović napravila neku aferu, upropastila državni novac ili nije dobro obavljala poslove, a moji ministri su napravili čudo, onda će Kalanović otići sama. Rezultati rada i pošten pristup, kao i ko je i koliko zakona pripremio, moraju biti kriterijumi", rekao je Dinkić.

On je rekao i da nema zabranjenih tema ni kada je reč o podeli njegovog resora, odnosno Ministarstva finansija i privrede, i još jednom ukazao da se o svemu može razgovarati isključivo na bazi kriterijuma.
Foto: Tanjug
Dinkić je novinarima preneo da je na sednici Predsedništva bilo mnogo samokritike, ali i kritike od strane drugih članova predsedništva stranke.

Lider URS-a je precizirao da su ga kritikovali da je suviše mek u uspostavljanju finansijske discipline i da su u tome bili u pravu.

"Sada sam oštriji, pa se rezultati vide", rekao je Dinkić.

On je naglasio da ukoliko neko nije zadovoljan radom ministara URS-a mora to i javno da kaže, da obrazloži, a da oni nemaju problem da se svi povuku, istakavši da do sada niko to od njih nije tražio.

On je podsetio da je vlada mogla da bude formirana i bez te stranke, ali da su ih pre godinu dana "vukli za rukav" da uđu u vladu.
Foto: Tanjug
"Ne želimo da radimo u vladi s nekim ko nije zadovoljan radom naših ministara. Prošlo je godinu dana od početka rada vlade i došlo je vreme da se izmere prolazna vremena i da se objektivno analizira učinak svakog pojedinca", rekao je Dinkić.

Lider URS-a je zaključio da je suština rekonstrukcije da građani, ali i svi regioni dobiju više i da Srbija ide napred.

Juče je SPS takođe imao sednicu predsedništva stranke posvećenu rekonstrukciji Vlade Srbije, dok je predsedništvo SNS-a istim povodom održalo sednicu prethodne subote.

Iako je više puta isticano da će vlada do 27. jula, do prve godišnjice rada, biti temeljno rekonstruisana, za sada nijedna stranka vladajuće koalicije nije najavila kog će ministra ili visokog državnog funkcionera zameniti.

To je dalo prostora za brojne medijske spekulacije o tome ko će napustiti vladu, za koju, čini se ministri mnogo ne haju, jer izjavljuju da su zadovoljni svojim radom i da se ne plaše rekonstrukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: