Obrenovac ponovo u prašini (VIDEO)

Gust oblak prašine ponovo se nadvio nad Obrenovcem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

19:15

Default images

Građani Obrenovca već duže se suočavaju sa ovim problemom.

Naime, sa deponija Termo-elektrane Nikola Tesla, vetar nosi čestice prašine koje usred dana praktično zamrače ovaj grad.

Deponije pepela se prostiru na 400 do 600 hektara, a na njima se deponuje oko dva miliona tona pepela godišnje. Prskalice koje bi trebalo da spreče da se pepeo diže često ne rade.

Građani Obrenovca i pokret Zeleni Srbije su se već obraćali nadležnima da saniraju pepelište i zaštite stanovništvo.

I na današnju "sliku" iz Obrenovca reagovao je pokret Zeleni Srbije:

"Nakon katastrofe u junu i pretnje da ćemo blokirati prugu kojom se dostavlja ugalj, Vlada RS reagovala je podnošenjem prijave za privredni prestup protiv Termoelektrane Nikola Tesla zbog ekološkog zagađenja u tom gradu. Kaznu će možda i platiti. Ali to nije rešilo problem građana, koji još uvek nisu pronašli način da se izbore sa pepelom u svojim plućima. Deca dišu zatrovan vazduh, zemlja je ugušena, a povrće i voće se suši ili ne rađa uopšte", navode u saopštenju.

"Danas je situacija ponovo eskalirala i vrednosti čestica PM 10 su opet prekoračile maksimalnu dozvoljenu vrednost. To se desilo nekoliko puta od kada smo dobili obećanje da će se situacija rešiti, što nam govori da se na rešenju nije ni radilo. Pitamo ministarku Mihajlović, direktora EPS-a i direktora TENT-a da li je u Srbiji neophodno da posedujete da izađete na ulicu i blokirate rad da bi se neki problem rešio? Šta je u ovoj državi urgentnije od zdravlja građana i građanki", pitaju Zeleni Srbije.

Jedan naš čitalac poslao nam je snimak Obrenovca danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: