Nagrade Kalanovićevoj i Stevanoviću

Ministarka Verica Kalanović je u Sarajevu proglašena za najboljeg ministra jugoistočne i srednje Evrope, a "najgradonačelnik" je Veroljub Stevanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

19:06

Default images

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović je nagradu u okviru "Izbora najmenadžera Evrope 2013" dodelio regionalni žiri sastavljen od uglednih menadžera i naučnih radnika više država regiona zbog, kako se navodi u obrazloženju žirija, izuzetnih zasluga za podsticanje regionalnog razvoja i saradnje unutar Srbije, za konkretan rad i rezultate u oblasti regionalnog razvoja i saradnje između država u regionu i za razvoj lokalne samouprave.

"Žiri je imao u vidu velike zasluge dobitnika ovog priznanja kao čoveka koji širi pozitivnu energiju, radi i gradi bolje poslovne odnose i prijateljstva, stvarajući prostor za ugodnije življenje. Ličnim doprinosom i angažovanjem i vlastitim zalaganjem povezivanja ljudi i biznisa ministarka Kalanović je značajno uticala i na stvaranje povoljnijeg ambijenta za biznis domaćih i ino-kompanija i za investiciona ulaganja. Ona je nosilac pozitivnog i optimističkog progresa, osoba koja stvara uslove za bolji život u Srbiji i regionu, uz to je dobar čovek i humanista", navodi se u obrazloženju odluke o dodeljivanju nagrade.

Kako se dodaje, ministarka Kalanović i njen tim u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave otvorili su mnoge puteve međudržavne, posebno privredne i trgovinske saradnje i postigla značajne rezultate u radu, posebno u odnosima sa Belorusijom i Crnom Gorom.

Kalanović je u izjavi medijima uoči ceremonije uručivanja nagrade u Sarajevu rekla da ta nagrada za nju predstavlja veliku obavezu i odgovornost, ali i vetar u leđa celom Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave koje će, kako kaže, nastaviti da radi na jačanju regiona i stvaranju jednakih šansi za sve na teritoriji cele Srbije.

"Ovo je podsticaj i za sve one u Srbiji koji iskreno veruju u regionalizaciju i jake opštine i gradove. To je podsticaj i za one koji veruju u jačanje saradnje sa zemljama u regionu. Moramo da se okrenemo jedni drugima. Nije dovoljno da imamo samo politiku i samo reči. Potrebni su nam novi modeli saradnje, mnogo malih i velikih projekata. Potrebno je da radimo mnogo više i svi zajedno", istakla je Kalanović.

Prema njenim rečima, nagrada za najministra predstavlja ohrabrenje u teškim vremenima kada nema prostora za malodušnost.

"Nema izgovora i opravdanja za neuspeh. Ako imamo jasno postavljene ciljeve, ako iskreno radimo na dostizanju tih ciljeva, uspeh je zagarantovan", smatra Kalanović.

Ona je zahvalila svima koji su u njoj prepoznali "ženu sa pređenih milion kilometara, koja poznaje svaki pedalj svoje zemlje i koja je mnogo puta ušla u sve gradove i opštine širom Srbije".

"Zahvaljujem i onima koji su u meni prepoznali ministra u Vladi Srbije koji iskreno radi na jačanju sopstvene zemlje, na boljem životu građana i na jačanju saradnje sa zemljama u regionu", rekla je Kalanović.

Titula "Najmenadžer godine" i u okviru nje titule za najministra, najličnost, najprivrednika..., kako se navodi u obrazloženju nagrade, ustanovljena je 1994, a kandidate predlažu raniji dobitnici, udruženja poslodavaca, privredne komore regiona, ambasade, ministarstva i drugi organi i organizacije.

Dosadašnji dobitnici nagrade za ličnost godine bili su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, za najposlanika poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, za životno delo vlasnik i direktor kompanije ENKA Šarik Tari, vlasnik i predsednik kompanije Meggle Toni Megle...

Stevanović "najgradonačelnik"

Gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanović je uručena nagrada "Najbolji menadžer-gradonačelnik jugoistočne i srednje Evrope", a grad koji "predvodi" osvojio je priznanje - najperspektivniji grad.

Pored Stevanovića, dobitnici nagrade za naj menadžera su i gradonačelnici Prištine, Zenice i Karlovca, dok su u konkurenciji za izbor najperspektivnijeg grada učestvovali gradovi iz 14 zemalja Evrope, javila je lokalna Radio-televizija Kragujevac.

Nagrada Stevanoviću uručena je u sarajevskom hotelu "Holidej in" u okviru međunarodne poslovne konferencije "Regionalni privredni razvoj i saradnja".

Ukupno je dodeljeno 20 nagrada u više oblasti, za koje je konkurisalo nekoliko stotina kandidata, a među nagrađenim ministrima je i srpska ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

O dodeli nagrada odučivao je nezavisni regionalni žiri na čijem čelu je Tomislav Antunović, privrednik iz Hrvatske, a nagrade dodeljuje Direkcija regionalne agencije za izbor najmenadžera Bosne i Hercegovine.

Stevanović je ranije danas govorio na međunarodnoj poslovnoj konferenciji, istaavši da je najveća investicija u regionu italijanske kompanije FIAT koja je realizovana upravo u Kragujevcu, objavljeno je na sajtu gradske uprave.

Podsetivši da je Kragujevac u bivšoj Jugoslaviji bio najrazvijeniji industrijski grad i da je prošao kroz teške trenutke, jer je tonuo nekadašnji gigant 'Zastava", koja je bila pokretač čitavog regiona.

"Došao je FIAT, pre svega, zahvaljujući politici Vlade Srbije i Kragujevac je dobio investiciju vrednu 1,1 milijardu evra i najmoderniju fabriku automobila, kapaciteta od 200.000 do 300.000 automobila", rekao je Stevanović i naglasio da čitav region ima šansu u FIAT-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: