I u Srbiji bi da kontrolišu kao NSA

Ministarstvo trgovine napravilo nacrt pravilnika o presretanju elektronskih komunikacija, po kom se to obavlja mimo Ustava, piše Danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

09:51

Default images

Prema pisanju tog lista, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija napravilo je nacrt po kom bi se vršilo presretanje elektronskih komunikacija, kao i pristupanje i dostavljanje zadržanih podataka srpskim tajnim službama, mimo odluke suda.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić oštro je kritikovao ovu nameru Ministarstva. Ipak, i pored Šabićevih kritika, Ministarstvo trgovine i telekomunikacije odbacilo je njegove primedbe.

List "Danas" piše da je zapravo najpre Ministarstvo uputilo povereniku Predlog pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama, sa molbom da dostavi svoje sugestije i primedbe na tekst predloga.

Kada je Šabić pregledao taj predlog, ukazao je Ministarstvu da se u njemu, kao i ranijih puta, pominje nekakav "akt koji predstavlja pravni osnov za vršenje presretanja elektronskih komunikacija, kao i za pristup, odnosno dostavljanje zadržanih podataka".

"S tim u vezi, po ko zna koji put, ističem da je u skladu sa Ustavom Srbije jedini akt koji može da bude pravni osnov za odstupanje od Ustavom utvrđenog prava na tajnost sredstava komuniciranja, odluka suda. Podsetiću i na odluke Ustavnog suda u odnosu na ustavnost odredbi Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i ranijeg Zakona o telekomunikacijama, u kojima je Ustavni sud jasno potvrdio da jedino odluka suda može da bude pravni osnov za odstupanje od Ustavom utvrđenog prava na tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja, te da drugi osnovi nisu u saglasnosti sa Ustavom", ukazao je Šabić.

S druge strane, u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija ya list "Danas" je rečeno da će neke od primedaba koje su dobijene od poverenika biti prihvaćene, a neke će se razmotriti u daljem toku javnih konsultacija, koje će početi do kraja ove sedmice i koje će trajati do kraja juna.

Ipak, prema rečima Stefana Lazarevića, državnog sekretara za telekomunikacije, termin "odluka suda" ne može se trenutno uvesti umesto termina "akt", koji se sada koristi u Predlogu pravilnika.

"U ovom momentu to ne možemo da prihvatimo, ali ova primedba može da bude razmatrana onog trenutka kada na dnevni red bude došla izmena Zakona o elektronskim komunikacijama, s obzirom da smo, kada je u pitanju ovaj predlog pravilnika, vezani nomenklaturom člana Zakona o elektronskim komunikacijama koja taj akt na takav način doslovno uvodi", kaže Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: