Svi spremno čekaju poplavni talas

Vodostaj Dunava se prati iz sata u sat. Poplavni talas se u Srbiji očekuje 12-13. juna. I hidroelektrana Đerdap spremna za poplavni talas iz Mađarske.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 10.06.2013.

07:29

Default images

Stanje na rekama u Srbiji je pod kontrolom i ne očekuju se velike posledice poplavnog talasa koji dolazi iz srednje Evrope, zaključeno je na jučerašnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić navodi da je sve spremno za eventualnu evakuaciju u mestima koja su izvan branjene zone - u opštinama Sombor, Apatin, Bačka Palanka, Beočin, Inđija i Stara Pazova.

Rukovodilac odbrane od poplava u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je da će tokom dana na području Sombora, odnosno na delu toka Dunava uzvodno od Bogojeva do granice s Mađarskom, biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je saopštio da su granice redovne odbrane od poplava prevaziđene na svim hidrološkim stanicama od Bezdana do Novog Sada, dok se "prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje 11. juna na Dunavu kod Slankamena i na Tisi kod Titela". To znači da su uvedene redovne mere od poplava.

Prevazilaženje granica vanredne odbrane od poplava očekuju se kod Bezdana 11. juna, a kod Apatina i Bogojeva između 12. i 13. juna. Vrh talasa kod Bezdana se očekuje 13. juna pri vodostaju od 730 do 740 centimetara, kod Apatina između 13. i 14. juna pri vodostaju od 750 do 770 centimetara. RHMZ je u upozorenju na svom sajtu naveo i da se vrh talasa Dunava očekuje kod Bogojeva između 14. i 15. juna pri vodostaju od 720 centimetara.

Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za upravljanje rizicima u Sektoru za vanredne situacije, kaže da se prati stanje na Dunavu.

"Trenutno granice redovne obrane od poplava prevaziđene su na stanicama Bezdan, Apatin i Novi Sad. Na osnovu trenutno raspoloživih podataka i prognoze, vrh talasa kod stanice Bezdan očekujemo 13. juna. Jučerašnji zaključak sa sednice republičkog štaba za vanredne situacije je da su date obaveze svim nadležnim državnim organima da u okviru svoje nadležnosti preduzmu i pojačaju aktivnost na praćenju stanja visokog vodnog stanja na Dunavu. Zadatak je priprema za najgori mogući scenario, s obzirom da sada podaci ne idu u ovom pravcu, ali naš zadatak je da budemo spremni. Te ćemo danas posle 10 časova krenuti na teren i izvršiti preraspodelu timova za spasavanje na vodi“, rekla je Vuksanović Žugićeva.

Ona dodaje da su u najvećoj opasnosti oni čije su kuće, još ko zna kad, izgrađene u samom koritu reka.

Direktor Hidroelektrane Đerdap 1 Ljubiša Jokić kaže da su već preduzete sve mere kako bi oni spremni dočekali poplavni talas koji iz Mađarske dolazi Dunavom.

„Što se tiče Đerdapa, uopšte nije neki veliki poplavni talas, više će se osetiti gore u Novom Sadu i uzvodno, ali je sve pod kontrolom. Hidroelektrana Đerdap I već je preduzela aktivnosti. Mi smo kvotu gornjeg jezera smanjili za dva i po metra, tako da smo mi sve uradili kako bi dočekali taj poplavni talas koji dolazi iz Mađarske“, rekao je Jokić.

Oko 1.200 stanovnika iz naselja duž Dunava koja nisu obuhvaćena odbranom od poplava biće ugrožena talasom koji stiže Dunavom iz srednje Evrope. Pripremljen je i plan evakuacije tih ljudi, a najveći talas na Dunavu bi trebalo da uđe u Srbiju 14. juna, kada se očekuje jedan od najviših vodostaja u istoriji.

Stanje na rekama u Srbiji trenutno je pod kontrolom i ne očekuju se velike posledice poplavnog talasa koji dolazi iz srednje Evrope, rekao je premijer Ivica Dačić na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije i izrazio nadu da neće biti proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Dačić je ukazao na to da je vodostaj Dunava u Mađarskoj kod Budimpešte 30 centimetara viši od do sada najvišeg ikad zabeleženog u istoriji. Vodostaj Dunava u Budimpešti jutros je u opadanju pošto je sinoć dostigao rekordni nivo od 8,9-8,92 metra, saopštila je nadležna mađarska služba OMIT.

Portparolka OMIT Gabrijela Šikloši izjavila je da je prioritet zaštita ostrva Margit i da stručnjaci redovno proveravaju brane.

Premijer Viktor Orban je na konferenciji za novinare rekao da je sistem brana južno od Budimpešte stabilan. On je kazao da su zone opasnosti sada blizu brane Tas, Bete, Kišapoštaga, Baje i mosta Dunafoldvar u južnoj Mađarskoj.

"Današnji radovi na odbrani od poplava biće fokusirani na oblasti južno od Budimpešte, gde je reka dostigla rekordni nivo", izjavio je Orban, prenela je mađarska agencija MTI.

Odbrana od poplava je na snazi na prostoru od 807 kilometara duž Dunava širom Mađarske, a vanredna situacija je proglašena na delu dugom 191 kilometar.

Vodostaj Dunava u Budimpešti premašio je prethodni rekord pošto je sinoć dostigao visinu od 8,91 metar, a premijer je najavio da će vanredno stanje biti produženo.

Oko 1.500 ljudi do sada je evakuisano zbog poplava, a oko 6.800 potrošača ostalo je bez struje ili vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: