Rudari zbog krađe zarobljeni satima

Sedmorica borskih rudara, zbog krađe kabla za napajanje strujom jamskog lifta, ostali su nekoliko sati zarobljeni u korpi lifta, na dubini od oko 500 metara.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

17:45

Default images

U isto vreme u jami je bila cela smena rudara i 14-oro učenika sa predmetnim nastavnikom Tehničke škole u Boru koji su bili na stručnoj praksi, izjavio je Tanjugu Živorad Petrović, direktor Rudnika bakra Bor.

"Po mom mišljenju u tom trenutku njihovi životi bili su ugroženi, jer niko nije mogao da izađe iz jame, a niko nije mogao ni da uđe u jamu. Zahvaljujući prisebnosti nadzorno tehničkog osoblja i samih rudara, brzo je osposobljen manji lift, koijim su evakuisani đaci i rudari“, naveo je Petrović povodom incidenta koji se dogodio izemđu 27. i 28. maja".

Prema njegovim rečima, čitav slučaj prijavljen je policiji, a šteta se procenjuje na oko četiri miliona dinara.

Nepoznati počinioci odneli oko 300 metara specijalnog kabla koji strujom snabdeva jamu.

"Ovim aktom nije oštećena samo imovina RBB-a, već su dovedeni u pitanje i životi ljudi. Dovedeno je u pitanje i snabdevanje strujom nekoliko tehnoloških celina u samoj jami", rekao je Petrović.

Ovo nije prva krađa imovine u RBB.

Nedavno je, u pokušaju da spreči krađu, jedan stražar gurnut u stari borski kop, i srećom je prošao sa lakšim povredama, dok je njegov kolega u isto vreme kamenovan.

Napadnut je i čuvar ventilacione stanice borske jame, saopštila je ranije informativna služba RTB-a Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: