Užice: Preminula dva pacijenta

U užičkoj bolnici preminula su dva pacijenta kod kojih je registrovana infekcija bakterijom, kaže direktorka Opšte bolnice Užice dr Jelena Raković-Radivojević.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2013.

14:13

Default images

Bolnička bakterija klosridijom napada sistem za varenje.

Raković-Radivojević je rekla Tanjugu da će se naknadno utvrditi da li je to bilo uzrok smrti ovih pacijenata pokazaće nalazi obdukcije.

Ona je istakla da su svi pacijenti koji su preminuli prethodno bili podvrgnuti hiruškim ortopedskim zahvatima, koji nisu bili opasni po život, kao i da su u tom periodu još tri osobe preminule, ali da kog njih nije dijagnostikovano prisustvo ove bolničke bakterije.

Rakovićeva naglašava da je 24. aprila po nalogu Institita Batut i Zavoda za javno zdravlje Užice na odeljenju ortopedije, na kome su pacijenti umrli, proglašena epidemija zbog prisustva klostridije da se sprovode sve naložene mere.

"Inficirani pacijenti ovom bolničkom bakterijom izolovani su u poseban deo na odeljenju i razdvojeni od ostalih pacijenata. Celo odeljenje je detaljno očišćeno i dezinfikovano i vrše se i dalje sve protivepidemiološke mere”, kaže Rakovićeva.

Ona navodi i da je problem bolničkih infekcija izazvanih klostridijom, koje izazivaju dijareju kod pacijenata i temperaturu u pojedinim slučajevima, prisutan ne samo u užičkoj bolnici već u celoj Srbiji,a to je i urgentni problem u celom svetu.

“Ipak,ukoliko se utvrdi da je ljudski faktor zatajio i da neko od osoblja nije obavljao svoj posao u skladu sa propisima, mi ćemo primeniti sve mere sankcionisanja prema tim osobama”,kaže Rakovićeva za Tanjug.

Ona je apelovala na Užičane da situacija nije dramatična kako se u nekim medijima pokušava prikazati i da nema razloga za uzbunu i vanredno stanje.

“Bakterija klostridija postoji u užičkoj bolnici i ona se leči i ljudi normalno žive nakon toga”, rekla je direktorka Opšte bolnice u Užicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: