SAD za sporazum Beograda i Prištine

SAD zajedno sa EU podstiču Srbiju i Kosovo da potpišu sporazum koji bi normalizovao njihove odnose, saopšteno Tanjugu u Stejt departmentu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

21:45

Default images

Zvaničnik Stejt departmenta je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao da će se dve strane sutra opet sastati u Briselu i da SAD nastavljaju u potpunosti da podržavaju dijalog pod vođstvom Eštonove i EU.

"Pozdravljamo vođstvo koje su pokazali premijeri (Ivica) Dačić i (Hašim) Tači, i ostajemo privrženi da im pomognemo da dodju do zajedničkog stava, koji bi bio od koristi za njihove narode i ceo region", dodao je ovaj američki funkcioner.

On je ponovio da SAD snažno podržavaju evropsku perspektivu i za Srbiju i za Kosovo, istakavši da je zamenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker posetio Brisel da bi podvukao podršku koju Amerika daje dijalogu i naporima koje Beograd i Priština tim povodom iskazuju.

Tanjugov sagovornik je dodao da Riker nije bio u Briselu "u vreme poslednjih sastanaka".

Kesić: SAD treba da "pritisnu" Tačija

Ako Sjedinjene Američke Države žele da Beograd i Priština postignu dogovor u briselskim pregovorima, treba da "pritisnu" kosovskog premijera Hašima Tačija da potpiše sporazum, ocenio je vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

On je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga istakao da je sada Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma.

"Vlasti u Beogradu su pokazale entuzijazam za dogovor, dok Priština traži više nego što bi Evropska unija sada htela da im da u razgovorima sa Beogradom", smatra Kesić.

Prema njegovim rečima, sada je suštinsko pitanje da li će Amerika da pritisne Tačija, pošto ona ima najveći uticaj, do te mere da on mora da popusti i da bude zadovoljan i sa ovim napretkom.

"Veliko je pitanje da li će se to dogoditi, jer Tači nije u jakoj poziciji u Prištini, nije se formirala vlada jedinstva sa (Ramušem) Haradinajem, i on ima suženiji prostor za dogovor od političara u Beogradu gde postoji širi konsenzus", naveo je Kesić.

On kaže da su do sada Amerikanci i EU uvažavali tu činjenicu i da su mnogo više pritiskali Beograd, ali da ako žele da se sutra postigne sporazum, sada moraju da pritisnu Prištinu.

"Nisam siguran da imaju političku volju da to urade", zaključio je Kesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: